Čaj v spustnutej hájovni v Ovsišti si už zrejme nedáte

15.4.2018
0
Hájovňa v Ovsišti

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Ak relaxujete, či len prechádzate zo Starého hája do Ovsišťa cez lesík pri dostihovej dráhe, nemôžete prehliadnuť udržovanú kaplnku a hneď oproti nej spustnutý rodinný dom­ček. Veľa návštevníkov sa pri ňom pristaví a pozerá cez plot a zrejme si aj povzdychne, prečo takéto krásne miesto takto chátra.

„Bola to bývalá Kokešova horáreň, neskôr hostinec U Hubera,“ informuje stránka Mestského ústavu ochrany pamiatok. Áno, táto chátrajúca budova, ktorá sa v kronikách spomína už od roku 1776, je mestskou pamätihodnosťou.

Viaceré horárne a hájovne v minulosti slúžili nielen pre lesníkov, ale aj ako miesta, kde sa dalo občerstviť, dobre sa najesť a posedieť s priateľmi pri káve.

Člen Petržalského okrášľovacieho spolku Michal Novota už niekoľko rokov upozorňuje na zmarený potenciál tohto priestoru. „Kaplnka má vďaka cirkevným majiteľom svojho pána, a je to na nej vidno. Hájovňa je ako od macochy. Je zjavné, že kedysi v objekte niekto býval. Dnes nie, pustne dom, aj areál okolo,“ citujeme z jeho článku na portáli petržalčan.sk. „Preto by sa mala vrátiť verejnosti – Petržalčanom, ktorí, by z nej mali mať úžitok.“ Navrhuje skultúrniť ju podľa vzoru horárne v Horskom parku. „To nie je len miesto na mape, ale živý komunitný a kultúrny priestor, ktorý si obľúbili mladí ľudia, mamičky, aj seniori,“ tvrdí a je presvedčený, že keby ju dostala do správy mestská časť, našlo by sa dosť záujemcov, čo by ju dokázalo prevádzkovať.

Počas nášho rozhovoru sa však dotkol aj témy revitalizácie blízkeho lesíka. V spolku plánujú iniciovať aktivity, aby mestská časť lesík, ktorý akoby dnes nemal správcu, vyzeral ako lesopark. „Chýbajú tu lavičky, možno vyznačenie bežeckých trás, opravené chodníky a väčšia čistota,“ hovorí. Vlastníkom lesa je však podľa katastrálnej mapy hlavné mesto Bratislava, kým pozemky nezverí mestskej časti, tá je bezmocná.

Hájovňa je zas majetkom Lesov Slovenskej republiky. Aké s ňou majú plány? Ako nás informovala jedna z referentiek podniku, byt v hájovni má už dlhé roky prenajatý vdova po lesníkovi, čo tu pôsobil. Minimálne dve desaťročia tu žila, dodnes pravidelne platí nájomné, hoci v dome už dlhšiu dobu nebýva. Podľa informácií z podniku je hájovňa prebytočným majetkom a stará pani má prednostné právo pri odpredaji. Má tiež záujem hájovňu kúpiť. Jediný dôvod, prečo sa tak ešte nestalo je, že spoločnosť má momentálne zastavené všetky predaje. Ak sa situácia zmení, urobí sa znalecký posudok a hájovňu jej Lesy predajú.
Takže to vyzerá tak, že komunitné centrum tu zrejme nevznikne.

(in)

Páčil sa vám článok?