Natieranie stĺpov osvetlenia brzdí počasie

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých mesiacoch začali pracovníci Siemensu, ktorý realizuje rekonštrukciu verejného osvetlenia v Bratislave, natierať stĺpy verejného osvetlenia. Nový náter postupne dostávajú stožiare vo všetkých bratislavských mestských častiach, s výnimkou novo osadených „strieborných“ stĺpov.

Ako nám povedal predstaviteľ spoločnosti Siemens Martin Michálek z vedenia projektu verejného osvetlenia Bratislavy, tieto stožiare sú obojstranne pozinkované a vďaka tomu sú odolnejšie proti poškodeniu a vplyvom počasia. Preto ich natierať ani nebudú. Čo sa týka ostatných stožiarov, mnohé z nich mali poškodený náter a boli tak menej odolné proti hrdzi.

Ako zdôraznil, natierajú všetky stožiare na hlavných mestských ťahoch bez rozdielu. Doteraz natreli zhruba 5500 stĺpov, do konca roka by to chceli dotiahnuť na počet 8000. Ich veľkým protivníkom je nepriaznivé počasie, ktoré spôsobilo, že od konca septembra museli natieranie prerušiť.

Všetky stĺpy verejného osvetlenia umiestnené vedľa ciest dostávajú dvojfarebný náter. Spodná časť stožiaru je napríklad natretá výraznou žltou farbou a vrchná červenou alebo modrou. M. Michálek nám vysvetlil, že to má význam najmä z hľadiska bezpečnosti, aby vodiči, ale aj chodci za šera včas spozorovali takýto stožiar. Tieto farebné kombinácie sa datujú ešte do obdobia zavádzania moderného verejného osvetlenia v Bratislave.

Snahou Siemensu pri súčasnej rekonštrukcii bolo rôznymi nátermi odlíšiť stĺpy podľa jednotlivých lokalít. Tento návrh však na magistráte nenašiel podporu, takže pri natieraní stĺpov rešpektujú pôvodné farebné prevedenie, ktoré v súčasnosti vlastne len obnovujú.

(brn)

Páčil sa vám článok?