Vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenky otriasla celým Slovenskom – ľudia v Bratislave sa chystajú do ulíc!

26.2.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Doslova všetkých občanov na Slovensku dnes šokovala správa o vražde investigatívneho 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Mladú dvojicu našli v nedeľu večer zastrelenú v ich dome vo Veľkej Mači (okres Galanta). Verejnosť je tragickým prípadom natoľko otrasená, že viacero ľudí je odhodlaných vyjsť protestovať do ulíc!

O tragédii hneď ráno informoval policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý upresnil, že Ján Kuciak utrpel strelné poranenia hrudníka a jeho snúbenka Martina Kušnírová strelnú ranu hlavy, ktoré boli v oboch prípadoch smrteľné. Čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.) a pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára. 

K mimoriadnej udalosti sa už vyjadril premiér Robert Fico, ktorý povedal, že pokiaľ by sa ukázalo, že vražda J. Kuciaka súvisela s jeho prácou, tak by šlo o útok na demokraciu. Predseda národnej rady Andrej Danko vraždu takisto odsúdil a minister vnútra Robert Kaliňák zrušil svoj dnešný pôvodne plánovaný program. „Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi. Takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné," povedal Andrej Danko, pričom vyjadril rodinám obetí úprimnú sústrasť. „Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku,“ uviedol vo svojom vyhlásení Robert Fico.

Aj prezident  Andrej Kiska už vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným, priateľom, známym a kolegom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. „Som otrasený a zhrozený tým, že sa také niečo mohlo na Slovensku stať. Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme," uviedol prezident.

Vraždu podľa jeho slov je potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. „Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia,“ dodal Fico. 

Opoziční politici, ale aj obyčajní ľudia sa už mobilizujú prostredníctvom sociálnych sietí a sú odhodlaní aj napriek mrazom vyjsť do ulíc, aby protestovali proti tomu, že slovenská polícia Jána Kuciaka neochránila, keď na ňu podal podnet, pretože sa mu vyhrážali a cítil sa byť ohrozený. Minister Kaliňák potvrdil, že niektorým novinárom bola od dnes poskytnutá policajná ochrana. Ján Kuciak bol investigatívny novinár, pracoval pre portál aktuality.sk a zaoberal sa prípadmi daňových únikov Ladislava Baštrnáka a prípadov súvisiacich s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. 

Novinár Tom Nicholson v rozhovore pre Denník N uviedol, že Jána Kuciaka mohla zavraždiť talianska mafia s väzbami na slovenských politikov. „Tento týždeň sme si písali. Ján robil na prípade, ktorému som sa tiež venoval...  Týka sa to prítomnosti pravdepodobne talianskej mafie na východnom Slovensku. Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska. Hlavný organizátor napísal pred voľbami v roku 2016 status na Facebook s menami troch predstaviteľov Smeru, ktorých treba voliť, uviedol Nicholson. Podľa neho Taliani, ktorí už roky žijú na Slovensku „skupovali bývalé družstvá, potom sa tvárili, že tam nechajú rásť bio rastliny, a na to brali eurofondy.

Večer sa na Námestí SNP v Bratislave zišli ľudia, aby si uctili pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka:

Zdroj: FB Miroslav Beblavý

Zdroj: FB

​Pochod za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa uskutoční 13. marca o 16.00 h na Námestí SNP.

(TASR, ars, foto: tasr)

Páčil sa vám článok?