Unikátna výstava: Na Bratislavskom hrade uvidíte Mníchovskú i Pittsburskú dohodu a ďalšie vzácnosti

24.2.2018
0
Mníchovská dohoda

Zdroj: SNM

Páčil sa vám článok?

Súbor originálnych dokumentov, ktoré zohrali zásadnú úlohu v dejinách Československa sprístupní prvýkrát v histórii Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava.

„Národní muzeum a Slovenské národné múzeum s pomocou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva kultúry SR získalo súhlas Spolkovej republiky Nemecko, Spojených štátov amerických a Francúzska na zapožičanie originálov Mníchovskej dohody (na fotografii), Viedenskej arbitráže a tzv. Protokolu Hácha - Hitler, Pittsburskej dohody a československých ratifikácii zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu,“ informuje SNM na svojej webstránke s tým, že ide o mimoriadny diplomatický úspech. 

Všetky dokumenty budú prezentované v Bratislave a Prahe na Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstave, ktorú pripravujú národné múzeá ČR a SR pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa.

Mimoriadny výstavný projekt mapujúci dejiny spoločného štátu, života jeho obyvateľov, vrátane osudových okamihov spoločných dejín bude prezentovaný najskôr na Bratislavskom hrade od 26. apríla do 9. septembra. Následne sa presunie do Prahy ako výstava, ktorou sa otvorí novozrekonštruovaná Historická budova Národního muzea v Prahe. Pre verejnosť bude sprístupnená symbolicky 28. októbra. Okrem množstva unikátnych zbierkových predmetov a archívnych dokumentov výstava predstaví aj mimoriadny súbor zahraničných dokumentov, ktoré ako celok neboli nikdy v Česku ani na Slovensku spoločne vystavené.

(TASR)

Páčil sa vám článok?