Nefunkčné lampy verejného osvetlenia: Len v Novom Meste ich našli stovky

20.2.2018
0

Zdroj: Facebook R.K.

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto zistili inšpektori verejného poriadku v uplynulom období takmer tri stovky nefunkčných verejných svietidiel. Keďže verejné osvetlenie v Bratislave je v priamej správe magistrátu a stará sa oň spoločnosť Siemens, mestská časť nahlásila zoznam nefunkčných svietidiel tejto firme. Informuje o tom Nové Mesto na svojom webe.

V bratislavskej Petržalke sa nachádza približne 8800 stĺpov verejného osvetlenia a z toho magistrát eviduje podľa mestskej časti 3900 ako ohrozených, čo je už takmer polovica počtu. „Keď sme žiadali magistrát, aby sa nám k odpíleným stĺpom (160 kusov vlani) vyjadril, tak nám odpovedali, že stĺpy museli odstrániť, lebo boli skorodované. Pochválili sa, že v roku 2016 ich v Petržalke nahradili 17 a vlani plánovali vymeniť ďalších 68 stĺpov. Na viac vraj nie sú peniaze,“ uviedla petržalská samospráva. 

Mestská časť pripravuje komplexný materiál stavu verejného osvetlenia na svojom území. O pomoc požiadala aj obyvateľov, aby o chýbajúcom verejnom osvetlení informovali. V súčasnosti tieto informácie od obyvateľov spracováva a o výsledku bude informovať aj hlavné mesto. „Budeme naň apelovať, aby opravy, respektíve výmenu lámp verejného osvetlenia urýchlene zrealizovali," podotkla mestská časť. Podobná situácia je aj v bratislavskej Dúbravke, mnohé lampy sú tu podľa miestneho úradu po životnosti, nefunkčné či zrezané. „Nefunkčných je okolo 70 lámp,“ priblížila mestská časť.

Ako to vidí firma, ktorá sa o osvetlenie stará?

Spoločnosť Siemens uviedla, že nedávne sťažnosti v Petržalke či v Dúbravke sa týkali demontovaných stožiarov osvetlenia, ktoré boli natoľko prehrdzavené, že ich musela odstrániť z dôvodu bezpečnosti. Na postavenie nových stĺpov musí podľa Siemensu magistrát vyčleniť prostriedky a urobiť objednávku, čiže ide o proces, ktorý nejaký čas trvá.

„Dôvodom zdanlivo náhleho výpadku väčšieho množstva lámp v časti Nové Mesto neboli technické problémy, ale vypálenie výbojok, ktoré majú obmedzenú životnosť. Spoločnosť Siemens z tohto dôvodu vymieňa v Bratislave každoročne zhruba 15.000 výbojok,“ spresnila Monika Orbanová zo Siemensu. Hlásenie o väčšom množstve nefunkčných lámp dostali od Nového Mesta začiatkom februára a väčšina porúch bola podľa firmy odstránená do dvoch dní. „V priebehu ďalších dvoch dní bolo sprevádzkovaných zhruba 90 percent nahlásených lámp,“ podotkla Orbanová. Bratislavčania v súčasnosti nahlasujú podľa nej denne asi 150 podnetov, pričom zhruba tretina podnetov prichádza elektronicky.

Hlavné mesto doteraz na otázky neodpovedalo, začiatkom februára sa však prostredníctvom sociálnej siete na stránke Bratislava Works pochválilo, že v roku 2017 nahradilo 141 zrezaných stožiarov verejného osvetlenia. Mesto však dlhodobo poukazuje aj na prebiehajúcu súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. Magistrát chce, aby verejné osvetlenie v budúcnosti  dávalo aj informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Plánované výsledky sú úspora elektrickej energie i modernizácia sústavy verejného osvetlenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?