Starosta Starého Mesta nesúhlasí s kolaudáciou interiéru bývalého hotela Danube

17.2.2018

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Podľa starostu Radoslava Števčíka kolaudovať interiér bývalého hotela Danube v centre hlavného mesta bez exteriéru je nezmysel. Na sociálnej sieti uviedol, že stavebné povolenie bolo vydané na hotel ako celok, a preto ho stavebný úrad bude kolaudovať ako celok.

Starosta tak reagoval na informácie investora, že po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie je hotel pripravený na spustenie do prevádzky. Kolauduje sa však len interiér, investor totiž predložil návrhy na prepracovanie kritizovanej fasády hotela na Krajský pamiatkový úrad a zároveň požiadal o jej vyčlenenie z kolaudácie.

„Je rozdiel medzi zbožným želaním stavebníka a zákonným postupom stavebného úradu. Kolaudačné konanie rekonštrukcie hotela Danube bolo prerušené, keďže v zmysle stavebného povolenia boli zistené tri nedostatky - nie je dokončené Casino, nie je dokončený Panorama Lounge a finálna fasáda nebola schválená KPÚ," uviedol Števčík. Kolaudovať interiér bez exteriéru je podľa jeho slov nezmysel. „Veď fasádu tvoria aj okná a dvere, je teda možné kolaudovať dom bez okien a dverí? Určite nie, nech si stavebník želá čokoľvek. Zákon je zákon a platí pre všetkých," podotkol starosta.

Investor sa však vo svojom vyhlásení odvoláva aj na advokátsku kanceláriu AK Pisár & Partners, podľa ktorej stavebný zákon výslovne umožňuje kolaudáciu časti stavby, ktorá je stavebnotechnicky dokončená a je možné ju užívať. „Z toho dôvodu nepredpokladáme, že by stavebný úrad nevydal kolaudačné rozhodnutie, nakoľko na to nemá oporu v zákone," tvrdí kancelária.

S novým výzorom hotela na nábreží Dunaja nie sú spokojní viacerí, ako laická verejnosť, tak i mnohí odborníci. Investor sa preto rozhodol vyhlásiť architektonickú súťaž s oslovením viac ako desiatky ateliérov. Výsledkom sú návrhy na úpravu fasády, z ktorých dve predložili na vyjadrenie KPÚ. „Zo žiadosti o kolaudačné rozhodnutie sme preto vyňali fasádu, keďže očakávame ešte diskusiu o jej finálnej podobe," tvrdí Elena Segečová, členka predstavenstva SITNO HOLDING Real Estate, ktorá zastrešuje rekonštrukciu hotela. Interiér bol podľa nej dokončený v súlade so stavebným povolením a neexistuje zákonná prekážka v jeho kolaudácii.

KPÚ však uviedol, že investor mu 12. februára predložil dve alternatívy úprav fasády. „Ihneď boli posúdené v pamiatkovej komisii KPÚ s tým, že budeme žiadať vyjadrenie architektonickej obce. Pretože práve architekti mali najviac pripomienok k riešeniu fasády tejto stavby," uviedol riaditeľ úradu Peter Jurkovič.

(TASR)

Páčil sa vám článok?