Bratislavčania prestávajú rozumieť reči starých Prešporákov. Pomôže im slovník?

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto bolo ešte aj pred 50 rokmi charakteristické tým, že sa tu rozprávalo viacjazyčne, teda konkrétne slovensky, nemecky a maďarsky. Kombináciou týchto jazykov vzniklo nárečie, ktorému kedysi všetci obyvatelia Bratislavy, respektíve Prešporka rozumeli.

Deň sa začínal frištukom, po sviatkoch si mohli dať k jedlu aj pajgle, potom si ľudia natiahli na nohy fusakle, v zime ženy aj štrimfle, na uši si dali oringle, ak muž robil manuálne, zobral si z domu do roboty vercajch, vo sviatočný deň sa ľudia vyštafírovali, ak boli niekomu veľké nohavice, tak mu ich držali hósentrógle, keď boli deti nachladnuté potrebovali na nos šnuptichel a na rany im lepili flaster, obed sa zohrieval na šporhelte a na konci mesiaca boli skoro všetci švorc alebo plonk.  

Dnes si väčšinu týchto hrubo vyznačených slov budú pamätať asi už len tí najstarší obyvatelia Bratislavy. V snahe priblížiť túto hantírku aj mladým vznikla na sociálnej sieti stránka s názvom Prešpurčina ešče nezgegla. Jej cieľom je okrem iného vytvárať akýsi virtuálny slovník bratislavského nárečia, teda tzv. prešpurčiny. Ten môžu priebežne dopĺňať nielen členovia skupiny, ale ktorýkoľvek z užívateľov internetu za predpokladu, že pridá slovo, ktoré v zozname ešte nie je, vysvetlí jeho význam, pôvod a prípadne ho aj použije v nejakej vete, čo však nie je podmienkou. Zakladatelia skupiny i nevšedného slovníka sú si vedomí, že poslední pamätníci ovládajúci prešpurské nárečie pomaly, ale isto ubúdajú, teda vymierajú a preto chcú aspoň v nejakej podobe uchovať slovnú zásobu aj pre ďalšie generácie.

My sme si od skupiny požičali niekoľko slov, ktoré ste pravdepodobne v živote nepočuli, takže asi len veľmi matne budete tušiť, čo by vlastne mohli znamenať:

Girtla - opasok

Kugluf – bábovka

Labakes – syrová nátierka

Chamajda - nemravnica

Vixlajnvant – gumený obrus

Feriba – Prievoz

Karika – krúžok na kľúče

Gazember – naničhodník

Fujtajfl – do čerta!

Šmorn - trhanec

Trotoár – chodník

Kanapky - jednohubky

Kompletný zoznam starých prešporských slov a výrazov nájdete tu: Slovník prešpurčiny

(ars, ilustračné foto: abn) 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie