FOTO: Navštívili sme miesto, z ktorého riadia verejné osvetlenie v celej Bratislave

16.1.2018
0
V srdci osvetlenia - no monitoroch vidíte mapu i všetky nahlásené poruchy

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Možno ste si niekedy položili otázku, ako vyzerajú priestory, z ktorých ovládajú pouličné lampy v celej Bratislave a ako to vlastne funguje. My sme ich navštívili.

Ak by ste očakávali veľkú miestnosť s množstvom tlačidiel či monitorov, mýlili by ste sa. Doba sa zmenila. „Voľakedy existovali dispečingy, ktoré vyžadovali veľa priestoru na umiestnenie riadiacich technológií. Dnes sú technologické riešenia oveľa pokročilejšie a nepotrebujú toľko miesta. Pracovníci tak môžu riadiť systém na úrovni smartfónu či tabletu,“ vysvetľuje technický riaditeľ sekcie verejného osvetlenia firmy Siemens, ktorá v hlavnom meste osvetlenie prevádzkuje, Richard Procik. Srdce bratislavského osvetlenia sa teda nachádza v sídle spoločnosti na Lamačskej ceste v Karlovej Vsi.

V Bratislave máme vyše 47-tisíc svietidiel a 32-tisíc stožiarov. Na ich ovládanie však už stačia dokonca aj mobily. Pracovníci firmy na obrazovke či v tablete vidia online jednotlivé lampy, rozvádzače, no aj všetky nahlásené poruchy, ktoré prišli od obyvateľov, technikov v teréne či samotných systémov. „Tu napríklad vidíme automatické hlásenie, že boli pravdepodobne otvorené dvere rozvádzača. Za deň k nám príde okolo 150 až 300 hlásení. Kedysi prichádzali všetky cez call centrum, dnes okolo 60 percent z nich zaevidujeme cez smart technológie,“ vysvetľuje riaditeľ.

Problémovú lampu ešte jednoduchšie ako telefonátom môžete totiž nahlásiť cez internetovú stránku. Ak nechcete vypĺňať formulár s číslom lampy (je nalepené na každom stĺpe), stačí, ak v mobile kliknete na link a na displeji, ak povolíte zisťovanie vašej polohy, sa vám automaticky zobrazí päť najbližších lámp. Ťuknete na tú problémovú a informáciu odošlete. Prípadne ešte jednoduchšie cez QR kód na lampe.

Priamo v teréne sa o osvetlenie denne stará zhruba 60 technikov. „Prirovnávam to k živému organizmu, každý deň sa deje nejaká zmena. Každý týždeň sa pripojí neja­ké nové zariadenie, ktoré postavil magistrát, mestské časti alebo súkromní investori, každý deň treba urobiť nejakú zmenu konfigurácie, “ vysvetľuje riaditeľ.

Ako sa vlastne osvetlenie zapína

Pokiaľ ide o samotné zapínanie a vypínanie lámp, je plne automatizované a nastavené celoročne. I tu sme sa však dozvedeli pár zaujímavostí. Lampy by sa mali v celom meste, až na pár výnimiek, rozsvietiť a zhasnúť v rovnakej chvíli. Osvetlenie je v rámci EÚ klasifikované ako kritická infraštruktúra, jeho prevádzka a riadiaci IT systém musia byť preto špeciálne chránené. Spínanie svietidiel má aj preto tri stupne zálohovania. Prvý signál vychádza každý deň priamo z centrály. Okrem toho je v spínacích bodoch nastavený aj astronomický kalendár, takže ak by signál z centrály nedorazil, lampu zapne o chvíľku neskôr nezávislé spínanie. Čas zapnutia či vypnutia nie je nastavený úplne fixne a ovplyvňuje ho viacero faktorov. „Je nastavený jednak podľa východu a západu slnka, no vstupuje do toho aj fotobunka, ktorá dokáže poslať informáciu, ak by bol extrémne temný či, naopak, svetlý deň,“ vysvetľuje Procik.

FOTOGALÉRIA:

​V modernej dobe verejné osvetlenie spĺňa oveľa viac funkcií ako je samotný zdroj svetla. Prináša informácie o parkovacích miestach či ovzduší, mení svoju intenzitu. Práve také by malo byť podľa plánov mesta aj to bratislavské. Ako však tvrdí Procik, niektoré z moderných funkcií plní systém už dnes, hoci ľudia o tom často netušia. V niektorých uliciach sa intenzita svetla znižuje a zvyšuje v závislosti od aktuálnej hustoty dopravy a na Viedenskej ceste dokonca jednotlivé lampy snímajú pohyb chodcov a prispôsobujú im svoju intenzitu.

(ms)

Páčil sa vám článok?