Teroristom v Petržalke mal v útokoch zabrániť Stonehenge a v meste pribudla talianska reštaurácia, ktorú Bocelli nestihol otvoriť

13.1.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Medzi najčítanejšie články na webe Bratislavských novín patrili v novembri už tradične tie o zatvorených obchodoch počas sviatkov, ale zaujali vás aj naše témy o záhadnom petržalskom útvare z kameňov, zvukovej správe, ktorá mala spôsobiť paniku z hrozby teroristického útoku na vianočné trhy, ale aj informácia o novej talianskej reštaurácii, kde mal pôvodne prísť aj Andrea Bocelli.

1. november: FOTO – Stihnú dokončiť rekonštrukciu známej reštaurácie pred príchodom Andreu Bocelliho?

Zdroj: Facebook

​Počas novembra minulého roka  mala byť dokončená rekonštrukcia priestorov bývalej reštaurácie Stein a v nich slávnostne otvorený nový podnik U Taliana di Andrea Ena. Ten mal prísť počas svojej návštevy Bratislavy otvoriť svetoznámy taliansky tenorista Andrea Bocelli. „Chceli by sme to stihnúť do soboty 18. novembra a na slávnostné otvorenie pozvať môjho krajana – slávneho talianskeho tenoristu – speváka Andreu Bocelliho, ktorý sa chystá do Bratislavy na svoj koncert. Môj známy z Liptova sa s ním osobne pozná a sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa stal Andrea Bocelli so svojou partnerkou Veronicou Berti našimi prvými V.I.P. hosťami, prípadne by nám mohli nové priestory aj pokrstiť,“ povedal pre Bratislavské noviny Andrea Ena - majiteľ talianskej reštaurácie, ktorá ponesie jeho meno.

Aj keď celá rekonštrukcia prebiehala vo vysokom tempe, tak reštaurácia bola napokon dokončená až v decembri, ale vo veľmi krátkom čase sa stala vychyteným miestom, kam chodia Bratislavčania milujúci pravú taliansku kuchyňu. Už sme tu boli robiť aj ochutnávku jedál do našej rubriky Bedeker gurmána. Recenziu nájdete v blízkom čase v tlačenom vydaní našich novín, ale aj na webe.  

  1. november: FOTO – Záhadný petržalský Stonehenge – neuveríte, na čo majú slúžiť tieto kamene

Zdroj: L.L.

​Pozornosť obyvateľov žijúcich v okolí Námestia republiky približne mesiac pred Vianocami upútali kamene, ktorú boli rozmiestnené na trávniku vedľa neďalekého skateparku. Vysvetlenie im poskytla na svojej oficiálnej webstránke mestská časť Petržalka, podľa ktorej nejde o vandalské ničenie zelene, ale o protiteroristické opatrenie! Kamene majú zabrániť vjazdu vozidiel medzi stánky na vianočných trhoch, ktoré sa tu konali v čase adventu. „Tie kamene sú dosť ďaleko od stánkov, takže asi by ľudia videli, kebyže do nich vrazí auto, ale keďže tie naše mini trhy nie sú pri hlavnej ceste, ale v podstate uprostred parku, tak sa mi toto opatrenie zdá byť trochu prehnané až smiešne,“ dodala jedna z miestnych obyvateliek.

Bratislavské noviny informovali o petržalských kameňoch na trávniku ako prvé a vymysleli sme im aj prezývku „Stonehedge“, ktorá sa ujala a prevzali ju od nás aj iné spravodajské portály. Paradoxné bolo, že autá ku stánkom aj tak jazdili a to pekne po chodníkoch, kde žiadne prekážky v podobe skál neboli...

  1. november - VIDEO: Cez sociálne siete sa šíri panika v súvislosti s teroristickým útokom na vianočné trhy

Koncom novembra sa na sociálnej sieti objavila zvuková nahrávka, ktorá celkovo vyvolávala dojem, akoby Bratislave hrozil teroristický útok. Verejnosť musel upokojovať policajný prezident Tibor Gašpar a reagovalo aj ministerstvo vnútra, ktoré ju označilo za hoax (nepravdivú správu).  Napriek tomu boli posilnené policajné hliadky priamo v uliciach a prijalo sa viacero taktických a bezpečnostných opatrení, aby sa ľudia aj na vianočných trhoch mohli cítiť bezpečne.

Bratislavské noviny oslovili aj psychologičku Mgr. Martinu Verešovú s otázkou, ako môžu správy o potenciálnom nebezpečenstve na ľudí zapôsobiť. A tá nám povedala: „Takéto informácie v nás prirodzene vyvolávajú strach. Či im už veríme, alebo nie, hlavou nám preblesne otázka: „Čo ak predsa?“ Sú to stále rovnaké vianočné trhy, navonok sa nič nezmenilo, no po informácii o možnej hrozbe sa psychologicky ich vnímanie môže zmeniť. Strach prežívame, pretože teroristické útoky sú absolútne nepredvídateľné, vyvoláva to v nás tiež pocity neistoty a bezmocnosti. Citlivých ľudí alebo ľudí so sklonom k úzkostiam to môže od návštevy hromadných podujatí odradiť úplne.“

(ars, foto: abn, Facebook)

Páčil sa vám článok?