VIDEO: Voľby českého prezidenta v Bratislave prebiehali pokojne, kým v Prahe ich poznačil obrovský škandál

13.1.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Celá susedná Česká republika žije tento víkend prezidentskými voľbami. Tie odštartovali včera, teda v piatok a skončili sa dnes, teda v sobotu 13. januára o 14,00 hod. Voliť novú hlavu štátu sa dalo aj v Bratislave. V nej bol priebeh volieb v pokojnej, priam až komornej atmosfére, na rozdiel od Prahy, kde sa odohral incident, ktorého účastníkom bol úradujúci prezident ČR Miloš Zeman.

Občania Českej republiky žijúci na Slovensku mohli včera a dnes prísť voliť novú hlavu svojho štátu na Veľvyslanectvo ČR v Bratislave. Volebná miestnosť  sa nachádzala na prvom poschodí budovy veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí č. 8 a bola otvorená v piatok od 14 h do 22 h a v sobotu od 8 h do 14 h. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v rovnakých časových reláciách v dňoch 26. a 27.januára 2018.

Najväčším favoritom na post českého prezidenta je úradujúca hlava štátu – Miloš Zeman. Ten sa včera takisto zúčastnil volieb a zažil vo volebnej miestnosti nepríjemný útok, keď sa naňho vrhla polonahá ukrajinská aktivistka Angelina Diashová, ktorá si obnažila prsia, aby bolo vidno protestný nápis napísaný na hrudi a pri zákroku prezidentovej ochranky kričala, že Zeman je Putinovou prostitútkou.

Incident si môžete pozrieť tu:

Okrem Miloša Zemana kandidovali na prezidentský post bývalý premiér Mirek Topolánek, textár a producent Michal Horáček, bývalý veľvyslanec Pavel Fischer, ktorý bol aj poradcom prezidenta Havla, politickí nominanti Jiří Hynek a Petr Hannig, manažér Vratislav Kulhánek, lekár a občiansky aktivista Marek Hilšer a bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš. Keďže žiaden z uvedených kandidátov nezískal v prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, tak sa o dva týždne rozhodne v druhom kole medzi dvoma kandidátmi, ktorí dostali v prvom kole najviac hlasov. Konkrétne medzi Milošom Zemanom (získal 38,56 percenta hlasov a Jiřím Drahošom (získal 26,60 percenta hlasov).

(ars, foto: tasr, video: youtube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie