FOTO: V Danubiane bude mať premiéru výstava fotografa slovenského pôvodu Roberta Vana

13.1.2018

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Výstavu svetoznámeho fotografa slovenského pôvodu Roberta Vana otvoria v priestoroch bratislavskej galérie Danubiana v piatok 19. januára. Expozícia so symbolickým názvom Memories predstaví širokej verejnosti zbierku viac ako 190 retrospektívnych snímok, ktoré pochádzajú z rôznych období a miest, kde fotograf v priebehu svojej úspešnej kariéry pôsobil.

Robert Vano patrí k fotografickým osobnostiam, ktoré sú vo svojej tvorbe na vrchole už niekoľko desaťročí, verejnosť neustále prekvapuje novými výstavami, projektmi a fotografickými publikáciami, okrem toho tento rok v máji bude oslavovať 70 rokov, takže tohtoročnú sezónu otvoríme touto veľkolepou spomienkovou retrospektívou,“ povedal riaditeľ galérie Danubiana Vincent Polakovič.

Zdroj: abn


Fotografické spomienky Roberta Vana, podobne ako jeho osobnosť, majú výnimočný charakter. Svoju premiéru zažili koncom minulého roka v Prahe pri príležitosti uvedenia knižnej publikácie Memories.

Zdroj: Flickr

​Na Bratislavu sa teší aj samotný autor fotografií.

„Som nesmierne rád, že po prvý raz môžem celý cyklus Memories predstaviť práve tu, pretože aj keď som sa narodil na Slovensku, v Bratislave som ešte nikdy nevystavoval,“ povedal o rozhodnutí vystavovať v slovenskom hlavnom meste fotograf.
Robert Vano sa narodil v Nových Zámkoch. Po maturite v roku 1967 namiesto nástupu na základnú vojenskú službu emigroval do Spojených štátov. Najskôr bol asistentom módnych fotografov, od roku 1984 sa ako fotograf osamostatnil, pôsobil v New Yorku, Paríži a Miláne. Od roku 1990 žije v Prahe.
Verejnosť môže výstavu fotografií Memories v galérii Danubiana na Vodnom diele Bratislava Čunovo navštíviť od 20. januára do 11. marca 2018.

Zdroj: abn

(TASR, foto: abn, flickr)

Páčil sa vám článok?