Video zakázaného dokumentu o pôrodoch, 200-tisíc ľudí v uliciach a auto „zaparkované“ na zábradlí

12.1.2018

Zdroj: Koláž abn

Páčil sa vám článok?

V októbri minulého roku čitateľov Bratislavských novín najviac zaujali video ukážky z kontroverzného dokumentu o pôrodoch, ktoré chcelo vedenie univerzitnej nemocnice zakázať, tipy na atrakcie Bielej noci, ktorá je čoraz väčším lákadlom aj pre deti a auto, ktoré aj s vodičkou skončilo po kolízii s iným vozidlom na zábradlí, ale polícia prípad chcela uzavrieť ako škodovú udalosť a nie ako dopravnú nehodu.

6. október - VIDEO: Pozrite si ukážky z kontroverzného dokumentu o pôrodoch. Nemocnica ho podľa režisérky chcela zakázať

Zdroj: TASR (ilustračné foto)

​Slovenská režisérka Zuzana Límová nakrútila s medzinárodným tímom dokument o pôrodoch na Slovensku, ktorý bol podľa tvorcov pre vyhrážky Univerzitnej nemocnice v Bratislave na niekoľko mesiacov zablokovaný. A boli možné len neverejné projekcie. V pondelok 16. októbra sa film Medzi nami rozhodli uviesť v rámci Medzinárodného festivalu Jeden svet a jeho premiéra sa uskutočnila v kine Mladosť. „V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami,”  povedala Zuzana Límová o svojom celovečernom debute, ktorý vidí ako intímny pohľad za zatvorené dvere pôrodníc, kde je zvyčajne dovolené vstúpiť iba budúcim matkám. Režisérka chcela svojím filmom otvoriť verejnú diskusiu na tému, ktorá ovplyvňuje celú spoločnosť. A to sa jej aj podarilo. Filmom sa zaoberalo aj Ministerstvo zdravotníctva SR a dokonca padla hlava aj jedného z lekárov. 

Biela noc s deťmi – takto si populárny festival umenia môže užiť celá rodina

Zdroj: F Biela noc

​Festival Biela noc, ktorý sa konal v sobotu 7. októbra ste si pokojne mohli vychutnať aj s najmenšími členmi vašej rodiny. My sme vám priniesli trasu, ktorú odporúčali organizátori absolvovať aj s deťmi. Navyše všetci návštevníci festivalu do 15 rokov mali na inštalácie v interiéroch vstup zdarma. Biela noc každoročne ponúka návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov, ktorá trvá od západu až do východu slnka. Počas jedného výnimočného víkendu sa noc stáva dňom a ulice nočného mesta sa zaplnia ľuďmi a umením. Minulý rok vyrazilo do centra Bratislavy vyše 200-tisíc ľudí, ktoré mohli absolvovať rôzne umelecké zastávky s vizuálne atraktívnymi inštaláciami, koncertmi, filmami, rozličnými divadelnými predstaveniami, tancom, literatúrou a inými performance. My sme pre rodiny s deťmi odporučili navštíviť tieto atrakcie: veľký mesiac, ktorý bol umiestnený v Medickej záhrade, farebné divadlo v oknách obrátenej pyramídy, teda budovy Slovenského rozhlasu, 270 svetelných gúľ na námestí Slobody, labyrint na Primaciálnom námestí či projekčný mapping šitý na mieru budovy prírodovedného múzea na Vajanského nábreží.

17. október: FOTO: Auto skončilo na zábradlí, ale podľa polície to nebola dopravná nehoda

Zdroj: Facebook

​V stredu 11. októbra 2017 v poobedňajších hodinách došlo na Karadžičovej ulici k zrážke motorového vozidla zn. Volkswagen striebornej farby s dvoma vozidlami, ktoré stáli v rade na svetelnej križovatke. Jedno z nich – modrý Renault v dôsledku nárazu vyletelo do vzduchu a pristálo až na zábradlí... O dopravnej nehode informovala ešte v ten istý deň vo svojej večernej spravodajskej relácii Krimi noviny aj televízia JOJ. „Podľa svedkov išlo strieborné auto veľkou rýchlosťou smerom ku križovatke a narazilo do modrého auta, ktoré skončilo na zábradlí prevrátené na dvoch kolesách. Vodička strieborného auta narazila ešte do ďalšieho vozidla. Vodička modrého vozidla skončila s ľahšími zraneniami,“ informovala JOJ-ka. Aj keď modrý Renault skončil zaparkovaný na zábradlí, ktoré sa po náraze poškodilo a na miesto boli privolaní policajti, tak tí udalosť uzavreli ako škodovú udalosť a nie ako dopravnú nehodu.  Nakoľko však zranenia vodičky, ktorú odhodilo aj s autom smerom do zábradlia pri Ondrejskom cintoríne si vyžiadali práceneschopnosť dlhšiu než 7 dní, tak polícia musela túto udalosť neskôr prekvalifikovať ako dopravnú nehodu. Vodičke, ktorá zrážku  spôsobila bola uložená pokuta vo výške 50 eur.

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?