Zmanipulované hlasovanie o župných kandidátoch, cestovanie v MHD zadarmo a 13-ročný chlapec pod trolejbusom.

11.1.2018

Zdroj: Archív kandidátov

Páčil sa vám článok?

V septembri minulého roku bola suverénne najčítanejšou správou na webe Bratislavských novín informácia o 18 kandidátoch na post bratislavského župana, s ktorou sme spustili aj anketu, kde si mohli naši čitatelia vybrať svojho favorita. Zaujala vás aj možnosť cestovať v MHD na vodičský preukaz v rámci týždňa mobility alebo šokujúci prípad 13-ročného chlapca, ktorého sotil istý mladík pod prichádzajúci trolejbus.

6. septembra 2017 - ANKETA: O post predsedu BSK sa pobije 18 kandidátov. Kto je vašim favoritom?

V septembri minulého roku oznámilo svoju kandidatúru na funkciu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja 18 uchádzačov o tento post. Nominovali ich buď politické subjekty alebo sa stali nezávislými kandidátmi na základe predložených podpisov obyvateľov nášho hlavného mesta. Zároveň sme na našej stránke spustili hlasovanie, kde si mohli čitatelia Bratislavských novín vybrať svojho favorita. Zo začiatku sa úplne prirodzene vytvorila skupina najvážnejších adeptov na lukratívny flek medzi ktorých patril úradujúci župan Pavol Frešo, Milan Ftáčnik, Juraj Droba, Daniel Krajcer, Ján Mrva a Rudolf Kusý, lenže 13. septembra došlo k prvému narušeniu hlasovania, keď počas noci pribudlo niekoľko desiatok tisíc hlasov pre kandidáta SNS Lukáša Parízka a nezávislého kandidáta Martina Jakubca. Ukázalo sa, že na dvoch počítačoch bol využitý softvér, ktorý generoval falošné hlasy. Tie následne vo veľkom počte pribudli aj Ľubomírovi Kolárikovi - predsedovi Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov a nezávislému kandidátovi Rastislavovi Blaškovi. Ten sa veľmi dôrazne od používania takýchto praktík dištancoval a tvrdil, že ide skôr o zámer ho poškodiť, aby bol z ankety vyradený. Napokon anketu vyhral bývalý župan Pavol Frešo, ale skutočné voľby Juraj Droba, ktorý bol kandidátom šiestich politických strán: SaS, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola a Strana maďarskej komunity. To, že hlasovanie bolo zmanipulované dokazuje aj údaj, že kým na článok si kliklo 46-tisíc ľudí, tak hlasov nabehlo vyše 177-tisíc, pričom anketa bola nastavená tak, že každý užívateľ internetu mohol z jednej IP adresy hlasovať len raz.

14. september: Cestujte v MHD zadarmo – postačí vám vodičák. Bratislava sa opäť zapája do európskeho týždňa mobility

Bratislava sa aj tento rok v termíne od 16. do 22. septembra zapojila do Európskeho týždňa mobility. V rámci podpory využívania alternatívnych spôsobov dopravy v meste sa vodiči osobných motorových vozidiel počas týchto dní mohli bezplatne prepravovať vo vozidlách MHD. Stačilo im sa preukázať platným vodičským preukazom vydaným v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. Bezplatná preprava bola platná len na denných linkách MHD vo vozidlách Dopravného podniku Bratislava, v rámci mesta Bratislava. Na linkách 801, 901, 37 a na nočných linkách platila štandardná tarifa IDS BK. Po skončení Európskeho týždňa mobility Dopravný podnik Bratislava pre svojich priaznivcov v sobotu 23. septembra zorganizoval Deň otvorených dverí na Tyršovom nábreží, kde vystúpil napríklad aj raper Majk Spirit.   

14. september: Neuveriteľná zákernosť – neznámy muž sotil pod trolejbus 13-ročného chlapca

Zdroj: PZ SR

​Asi aj bratislavských policajtov prekvapil svojím zákerným a mimoriadne zlomyselným činom mladík, ktorý dňa 12. septembra v čase okolo 14,20 hod. na Kazanskej ulici vo Vrakuni sotil poškodeného maloletého chlapca pod trolejbus č. 202 prichádzajúci na zastávku MHD – Dudvážska. Iba 13-ročný chlapec utrpel pri páde na cestu a zrážke s trolejbusom ťažké zranenia, ktoré si vyžiadali jeho hospitalizáciu s dlhšou dobou liečenia. Polícia v tejto súvislosti začala pátranie po mužovi štíhlej postavy, ktorý mal oblečenú čiernu bundu s bielymi rukávmi a číslicou 95 na chrbte, čierne nohavice, biele tenisky a na hlave mal čiernu šiltovku zdobenú kovovými krúžkami. Nakoľko od udalosti prešli už takmer štyri mesiace, tak sme sa u bratislavskej policajnej hovorkyne Lucii Mihalíkovej či sa už páchateľa tohto otrasného skutku podarilo nájsť a či voči nemu bolo vznesené obvinenia a začaté trestné stíhanie. Polícia okolnosti tohto prípadu na základe nášho podnetu preveruje a o výsledku vás budeme informovať. 

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?