Mrak, z ktorého ide strach, preprava bicyklov v autobusoch MHD a zber jahôd - to boli hity v júni 2017

8.1.2018
0

Zdroj: kolaz abn

Páčil sa vám článok?

V retrospektíve článkov z minulého roka, ktoré boli uverejnené na stránke Bratislavských novín, pokračujeme najčítanejšími článkami za mesiac jún. Evidentne najviac vás zaujala informácia o kontaminačnom mraku, ktorý zasiahol časť Bratislavy, spor vodiča nočného autobusu a cyklistky alebo naše tipy na miesta, kde si môžete ísť nazbierať jahody...

12. júna 2017: Tu ide o zdravie. Časť Bratislavy zasiahol kontaminačný mrak

Vyše 14-tisíc čitateľov si minulý rok kliklo na článok, ktorý sa bezprostredne týkal najmä obyvateľov bratislavských mestských častí Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Ružinov či neďalekých obcí Rovinka, Dunajská Lužná či Most pri Bratislave. Všetky samosprávy vlani na začiatku júna  informovali na svojich webových stránkach o kontaminácii podzemných vôd z bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Znečisťujúce látky zo skládky ohrozujú kvalitu podzemných vôd vo viacerých častiach Bratislavy, ale prenikajú aj ďalej do Žitného ostrova. Problém je aktuálny dodnes a pravdepodobne bude nočnou morou pre Bratislavčanov ešte dlhé roky. Na internetovej stránke Bratislavských novín o procese likvidácie toxickej skládky vo Vrakuni píšeme priebežne.

Najnovšie informácie nájdete v článku: Toxická skládka vo Vrakuni. S jej sanáciou by sa malo začať tento rok.  

2. júna 2017: Vodiča MHD potrestali za to, že nechal v noci dievča s bicyklom na zastávke

Koncom mája sme na stránke Bratislavských novín poukázali na dva prípady, kedy sa ľudia s bicyklom nemohli odviezť prostriedkami MHD, lebo im to vodiči DPB neumožnili. V tom druhom prípade išlo navyše o mladé dievča, ktoré sa o pol druhej v noci bálo prejsť mestom na bicykli a chcelo sa od zastávky Chatam Sófer odviezť do Mlynskej doliny nočnou linkou N31. Vodič jej napriek tomu, že mu dávala znamenie ani len nezastavil. Neskôr sa s ním dotyčná Andrea na konečnej stretla a ten jej argumentoval tým, že podľa aktuálneho prepravného poriadku nie je v nočných spojoch preprava autobusov povolená. Tento jeho argument sa však ukázal byť zavádzajúci, čo nám potvrdila aj hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Mgr. Adriana Volfová. Vodič môže odmietnuť prepravu bicykla jedine v prípade, že mu to znemožňujú prepravné podmienky, teda napríklad ak je vysoká obsadenosť vozidla. Za nesprávny postup uložil DPB svojmu zamestnancovi postih a vodičovi nočnej linky N31 bola urobená zrážka zo mzdy vo výške 30 eur.  

Samotný vodič opisoval situáciu zo svojho pohľadu v tomto článku: Vodič MHD vysvetľuje, prečo odmietol cestujúcu s bicyklom vziať do nočného autobusu.

A je to tu! Jahody dozreli. Kde si ich môžete ísť nazbierať?

Zdroj:

​Koncom mája Bratislavské noviny priniesli podrobné informácie o tom, kde všade sa v okolí Bratislavy organizuje samozber jahôd. Sezóna jahôd bola začiatkom júna v plnom prúde a tak nečudo, že utešene rástla aj návštevnosť spomínaného článku. Dá sa predpokladať, že viacerí čitatelia sa aj na jahodové polia do Rajky, Viedne, Šamorína, Majcichova, Dvorov nad Žitavou či Tekovskej Breznice aj vybrali. Veď napokon nie je nič lepšie, ako spojiť príjemné s užitočným a zobrať deti na čerstvý vzduch oberať spolu s nimi sladké jahôdky a užiť si s rodinou či priateľmi pekný slnečný deň. Existujú stovky ľudí, ktorí si chodia na jahody každý rok a nedajú na tento spôsob zberu dopustiť. V neposlednom rade bola pre mnohých motivujúca aj cena. Pri samozbere sa vlani pohybovala od 1 do 3 eur za kilogram, kým v maloobchodnej sieti sa predávali jahody v sumách od 5 do 8 eur.

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?