Viete, aké stromy rastú v Karlovej Vsi? Pri podrobnom mapovaní našli dokona i plodiace figy

10.12.2017
0

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

O stromy vo verejnej zeleni sa stará samospráva. Ako správca zelene a drevín musí mať prehľad o ich počte, umiestnení, zdravotnom stave a pod. Karlova Ves preto zmapovala súčasný výskyt drevín na svojom území.

Ako uvádza samospráva na svojom webe, posúdili zdravotný stav stromov, poškodenie, ale aj ďalšie charakteristiky. „Vo verejnej zelení na území Karlovej Vsi sú najviac zastúpené javory – javor mliečny, javor horský, lipy – lipa malolistá a veľkolistá, brezy, ale aj jasene – jaseň štíhly, mannový, pensylvánsky či borovice – lesná, borovica čierna, agát biely a ďalšie. Medzi zaujímavé cudzokrajné dreviny môžeme zaradiť kryptomeriu japonskú či albíziu,“ uvádza mestská časť na svojej stránke.

„V Karlovej Vsi sa často vyskytujú aj invázne (nepôvodné) dreviny – javorovce a pajasany. Tie treba v súlade s platnými právnymi predpismi z verejnej zelene odstrániť. Invázne druhy majú svoj domov v Ázii alebo Severnej Amerike a predstavujú nebezpečenstvo pre naše „pôvodné“ dreviny a na ne naviazané ostatné živočíšne druhy. Invázne druhy sa totiž voľne šíria a dobre sa im darí na úkor pôvodných druhov, ktoré vytláčajú,“ uvádza ďalej samospráva..

Mestská časť zmapovala aj dreviny v areáloch miestnych škôl a škôlok, ale aj ovocné stromy. Z ovocných stromov sa v Karlovej Vsi nachádzajú najmä orech kráľovský, slivka guľatoplodá, ale aj čerešne, hrušky či jablone. Nájdu sa tu dokonca aj gaštany, mandle, dule či plodiace figy.

Stromy majú v mestách kľúčový význam pre kvalitu života obyvateľov. Zlepšujú mikroklímu, znižujú letné horúčavy, zachytávajú prach a škodliviny, zmierňujú vietor, poskytujú útočisko živočíchom a podporujú rozmanitosť rastlinných druhov. Viaceré výskumy potvrdili, že ak je napríklad veľký strom dobre zásobený vodou, odparí za deň až 400 litrov vody. Nielenže tým vyrovnáva teplotné výkyvy, ale aj prirodzene dopĺňa vlhkosť vzduchu, ktorá je v mestskom prostredí až o tretinu nižšia ako vo voľnej krajine.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?