Známi herci, charita, príjemné nakupovanie, zábava: Opäť je tu Vianočný bazár chalaňov

8.12.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Bratislavský V-klub je dnes opäť po roku dejiskom charitatívnej akcie Vianočný bazár chalaňov. Projekt spájajúci predvianočnú atmosféru, príjemné nakupovanie a šancu pomôcť iným priniesli do Bratislavy pred ôsmimi rokmi herci z Divadla Astorka Korzo '90 Lukáš Latinák, Marián Miezga, Róbert Jakab a Juraj Kemka.

"Návštevnosť bazáru z roka na rok stúpa a my sa tešíme, že sa stáva neodmysliteľnou súčasťou predvianočnej Bratislavy. U nás sa nakupujú naozaj originálne vianočné darčeky alebo skrátka veci len tak pre radosť," odkazujú organizátori vianočného bazáru, ktorého tradíciu založili v Českej republike herečky Aňa Geislerová, Táňa Vilhelmová a režisér Peter Sergej Burko ešte v roku 2002 pod názvom Vánoční bazár v Mokré čtvrti. Slovenskí chalani sa nápadom inšpirovali a priniesli akciu aj na Slovensko.

Podujatie má dve časti - bazár a žúr. Samotný bazár sa koná od 9. do 10. decembra vo V-klube na Námestí SNP, kde sa budú predávať veci, resp. dary, ktoré ľudia venujú práve na tento účel. Zber oblečenia, kníh, CD, hračiek a iných vecí, ktoré darca nepotrebuje, ale môžu potešiť niekoho iného, sa koná v piatok od 10.00 do 21.00 h.

Bazár má aj špeciálnu sekciu - Tuzex. "Tam sa predávajú trošku drahšie veci - častokrát nás rôzne známe osobnosti potešia a venujú nám niečo svoje, prípadne podpísané CD, knihy. Veci na predaj nám dávajú aj jednotlivci či rôzne spoločnosti, ktoré pre účely bazáru robia i špeciálne edície napríklad oblečenia alebo kozmetiky," avizujú organizátori zvláštnu ponuku vianočného bazáru, v ktorej sa objavujú aj obrazy od uznávaných maliarov, šperky či hand-made výrobky.

Akcia vyvrcholí Vianočným žúrom chalaňov v pondelok 11. decembra od 18.30 v bratislavskom Majestic Music Clube, kde vystúpia Vidiek, Trosky - Vec & Midi, Le Payaco, Puding Pani Elvisovej, Lavagance, Sounds Like This, Ľudové Mladistvá, Tono Popovič Band, Samuel Tomeček, Lukáš Adamec, Katka Korček & Rado Vrabec Orth, Hudba vesmírna a ďalší. Ani tento rok by nemali chýbať netradičné kombinácie, ktoré robia žúr výnimočným.

Výťažok zo vstupného na koncert, z predaja predmetov na bazáre ako aj z finančných darov od sponzorov pôjde na podporu štyroch vybraných projektov. Tento rok sa vyzbierané peniaze rozdelia medzi projekt Cesta z mesta - pomoc deťom s diagnózou "vrodená CMV infekcia", "Black&White" - projekt združenia Equity, ktoré sa venuje znevýhodneným skupinám a jednotlivcom rómskej národnosti a snaží sa o rozvoj ich vzdelania, talentu a integráciu do spoločnosti, ďalej projekt Starci na chmelu - podpora aktivít zariadení pre seniorov. V spoločnom projekte sa chalani rozhodli podporiť Filmovú a televíznu fakultu VŠMU.

(TASR)

Páčil sa vám článok?