Vianočné trhy: Ovplyvní vysoké nájomné kvalitu jedál a nápojov?

28.11.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Vianočné trhy, ktoré v pia­tok slávnostne otvorili, sú radosťou pre Bratislavčanov a stresom a zárobkom najmä pre predajcov občerstvenia. Veď si vezmite, že mesto žiadalo len za stánok na občerstvenie s plochou na gril minimálne nájomné 12 000 eur. Kto však zaň neponúkol viac ako 25-tisíc eur, sa medzi úspešných uchádzačov nedostal. 

„Za stánok s grilom na Hlavnom námestí som zaplatil 30-tisíc eur,“ povedal nám predajca, ktorý si neželal byť menovaný. „Za jeho dotvorenie, strechu či predné čelo a vybavenie dám ďalšie tri tisícky, k tomu musím zaplatiť štyroch ľudí, ktorí sa v ňom budú striedať. Denne im zaplatím 240 eur. K tomu si prirátajte náklady na tovar. Samozrejme, mám zisk, inak by som to nerobil, ale nie je taký astronomický, ako si niekto predstavuje.“

Tvrdí, že medzi predajcami panuje závisť aj rivalita. A ´vďaka tomu´, že nie sú schopní sa dohodnúť na tom, aký strop ponúknu magistrátu za stánok, sumy sú z roka na rok vyššie. Veď najdrahší stánok s pergolou ´stál´ tento rok 45-tisíc eur, hoci mesto žiadalo minimálne nájomné 20-tisíc eur. Výsledok? Mesto síce zarobí na 72 stánkoch na Hlavnom námestí a 28 stánkoch na Františkánskom námestí státisíce eur, ale niektorí návštevníci majú občas pocit, že sa privysoké nájomné premieta do kvality toho, čo predajcovia ponúkajú.

Podľa jeho slov je 90 percent predajcov, ktorí sa na trhoch objavujú, každý rok, sotva jeden, dvaja sú noví. Keď sa rok čo rok vracajú, prečo riskujú stratu dôvery a ponúkajú za nie malé peniaze napríklad studené lokše? „Stánok si prenajmete nezariadený,“ vysvetľuje predajca. „Môžete však doň umiestniť len dve mikrovlnky, ak nie sú dostatočne výkonné a vy potrebujete byť efektívny a zarobiť a pred stánkom sa tvorí rad, dopadá to aj takto,“ tvrdí.

Za stánok len s nápojmi dávali tento rok predajcovia zhruba 18- až 22-tisíc eur. Vinári, ktorých sme oslovili, však tvrdia, že vysoké nájomné nie je dôvod, aby predávali zlé víno. Na trhu majú stánok už desiaty rok a ich skúsenosti hovoria, že kým ešte pred piatimi rokmi návštevníci nevedeli oceniť kvalitu malých vinárstiev, dnes je to inak. S drinkom Podpultofka, v ktorom nájdete rum aj medovinu, mali minulý rok taký úspech, že ho ponúknu znova. Dodávajú, že zvládnu aj to, že v stánku s nápojmi už nemôžu ponúkať ľuďom aj niečo na zahryznutie.

Aj Lukáš, ktorý má na trhoch stánok na tom istom mieste už sedem rokov, odmieta kompenzovať vysoké nájomné nižšou kvalitou. „Šiel by som proti sebe. Je v mojom záujme, aby sa ku mne návštevník vrátil a odporučil ma aj svojim priateľom,“ povedal nám. S partiou ľudí, ktorí si špeciál­ne pre trhy dali vyrobiť mikiny s nápisom Veselé Vianoce, sa stánkovým predajom živia celý rok. Majú vlastné mäso, robia si plnky, majú domáce lokše. „Našou tohtoročnou novinkou sú zemiakové a mäsové panvičky s klobásou či slaninkou. Ideme do rizika, ale veríme si, lebo sme si ich obľúbenosť už overili na festivaloch a vinobraniach. Sú v praktickej miske, tak sa budú dať pohodlne jesť aj postojačky.“

Špecifickým stánkom, ktoré sortiment uprostred grilov plných cigánskych a klobás neprehliadnete, je vegetarián­sky gastro stánok. Mesto si doň vybralo reštauráciu, ktorú na nedávnych Vegánskych hodoch vyhodnotili návštevníci ako najlepšiu. Ponúknu svoju gyozu - šťavnaté pirôžky obalené v jemne sladkastej omáčke. Alebo Ramen, čo je silný vývar zo sezónnej zeleniny a udon slížmi. A k tomu červené varené víno alebo bylinkový čaj. Ich filozofiu ohľaduplnosti a zodpovednosti k planéte prezentuje aj ich červené oblečenie. Predajcovia v tomto zdravom stánku majú svetre recyklované a jemne ručne upravené slovenskou dizajnérkou.

Výrazne nižšie nájomné majú predajcovia darčekov, cukroviniek, medu či iných balených potravín (minimum mesta bolo 1500 eur) a na Františkánskom námestí máva za symbolické nájomné euro na deň priestor aj charita. U nich máte nielen pre nízke vstupné náklady istotu poctivého prístupu. „Denne pomáhame ľuďom s psychickými poruchami nielen obnoviť, ale aj získať schopnosti, ktoré ochorením stratili a ktoré im umožnia opäť sa vrátiť do života. Vianočné trhy sú na to skvelým tréningom,“ vysvetľuje Katarína Minichová z OZ Krídla, ktoré združuje príbuzných, priateľov a ľudí s psychickými poruchami. Na trhoch budú v prvý týždeň ponúkať vlastné výrobky z arteterapeutických dielní a o ich úprimnom prístupe netreba pochybovať.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie