Symbolicky zavretú hranicu do Rakúska opäť otvorili

19.11.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Niekoľkohodinové symbolické zatvorenie hraníc do Rakúska skončilo. V rámci spomienkového podujatia Deň zatvorených hraníc na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi priechod včera podvečer opätovne otvorili.

Podujatie organizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Akcia je súčasťou siedmeho ročníka Festivalu slobody.

Poslanec BSK a tvár Novembra '89 Ladislav Snopko povedal, že za 28 rokov od revolúcie je náš život poznačený všetkým tým, s čím súvisel vtedajší projekt Ahoj Európa. „Uplynulo 28 rokov, ktoré neboli ľahké, ale bolo to 28 slobodných rokov," zdôraznil.
Sklamanie z toho, že sloboda nezabezpečila stopercentnú demokraciu, považuje Snopko za problém, ktorý si musíme riešiť sami. „Vždy musíme myslieť na to, že to, ako sa máme, je vecou našej angažovanosti a nášho slobodného rozhodnutia," povedal.

Riaditeľ Festivalu slobody Ján Mitáč sa domnieva, že neexistuje symbolickejšie miesto na pripomenutie si slobody. „Sloboda nie je samozrejmosť, je to zodpovednosť, niečo, čo sme v roku 1989 dostali do daru a mali by sme si ju vážiť. Často sa zamieňa s tým, že by to mali byť plné peňaženky a bruchá, ale sloboda je niečo viac. Je to morálna hodnota," vyhlásil. Mitáč upozornil, že totalita má plazivý charakter a určité znaky. „My sa z týchto príbehov môžeme poučiť a vyvarovať sa chýb našich predkov. Verím, že naša generácia nebude musieť zažiť prenasledovanie a strieľanie do ľudí za ich názory. Preto je úlohou ÚPN neustále si pripomínať tieto udalosti," dodal.

Vyvrcholením podujatia bol výtvarný happening organizovaný v spolupráci so známym košickým výtvarníkom Petrom Kalmusom. Herec Boris Farkaš zase prečítal mená štyroch desiatok ľudí, ktorí boli za minulého režimu zavraždení pri pokuse o nelegálne prekročenie hranice. Festival sa končí rokovým koncertom v Kamel klube pod názvom „Freedom songs 2017".

Pod Cyklomostom slobody osadil pred tromi rokmi Bratislavský samosprávny kraj pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie a strhnutia Železnej opony maketu signálnej steny, ktorá je ukážkou ostro stráženej hranice rozdeľujúcej Európu 50 rokov. V životnej veľkosti tak môže každý vidieť, aké prekážky museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe. Nachádzajú sa tam typické valce ostnatého drôtu, protitankové prekážky, pieskové plochy, ktoré odhaľovali stopy utečencov a iné zariadenia, ktoré pohraničiari používali na zabránenie útekom. Signálnu stenu vybudoval BSK na základe nákresov a fotografií poskytnutých v rámci odbornej spolupráce s Ústavom pamäti národa.

(TASR, foto: facebook)

Páčil sa vám článok?