Nevidiaci budú spolu so študentmi herectva čítať Shakespearove a Moliérove dialógy. Neprídete?

17.11.2017
0

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Od dnes do nedele (17. až 19. novembra) prebehne v Mestskej knižnici na Kapucínskej v Bratislave finále Braillovskej olympiády. Na akciu nadviaže spoločný program nevidiacich so študentmi herectva VŠMU.

Prvý ročník Braillovskej olympiády vyhlásila ešte v marci Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Jej poslaním je propagácia Braillovho písma ako nástroja gramotnosti nevidiacich ľudí a podpora jeho výučby. „Tradičné súťaže v čítaní a písaní Braillovho písma sme v tomto ročníku rozšírili o ďalšie dve disciplíny – Korektúra textu a Lekáreň,“ hovorí koordinátor projektu Josef Zbranek. „Usilujeme sa tak zatraktívniť toto podujatie a zvýšiť záujem o používanie a výučbu Braillovho písma.“

Z dvadsiatich postupujúcich z celého Slovenska bude v Bratislave súťažiť šestnásť aktívnych používateľov tohto písma. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční na slávnostnom galavečere s názvom Bodkobranie, ktoré bude súčasťou Noci divadiel 2017. Únia nevidiacich ho pripravila v spolupráci s VŠMU. Návštevníci sa na ňom hravou formou oboznámia s princípom Braillovho písma, jeho čítania a písania. Dvojice zložené z víťazov Braillovskej olympiády - nevidiacich a budúcich hercov - študentov 2. ročníka VŠMU budú čítať dialógy zo Shakespearovho Sna Noci svätojánskej a Othella a z Moliérovho Mizantropa. Bodkobranie sa uskutoční 18. novembra 2017 o 19.00 h v Divadelnej sále VŠMU na Svoradovej 4 v Bratislave. Vstup je voľný.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?