FOTO: V Krematóriu začali opravovať hlavné schody – na iné rekonštrukcie zatiaľ nemajú peniaze

17.11.2017

Zdroj: internet

Páčil sa vám článok?

Počas nedávnych „dušičiek“, teda Sviatku všetkých svätých si azda každý z návštevníkov bratislavského Krematória na Lamačskej ceste všimol, že v areáli prebiehajú stavebné práce. Už dlhodobo boli v katastrofálnom stave najmä schody vedúce k obradnej sieni a práve tieto začali pracovníci mestskej príspevkovej organizácie MARIANUM rekonštruovať.

Zdroj: Odkaz pre starostu

​„Zatiaľ sme získali dotáciu od mesta práve na túto rekonštrukciu schodov, ktoré boli v katastrofálnom stave, na čo nás upozorňovalo viacero návštevníkov areálu Krematória,“ povedal pre Bratislavské noviny Radoslav Vavruš - riaditeľ mestskej organizácie MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ktorá spravuje a prevádzkuje okrem Krematória ešte aj 21 cintorínov na území našej metropoly. Celkovo je to viac než 120-tisíc hrobových a urnových miest, pričom Krematórium je špecifické ešte aj v tom, že sa tu nachádza tzv. rozptylová lúka, kde je uložený popol ďalších tisícok ľudí.

Zdroj: Odkaz pre starostu

Zdroj: Odkaz pre starostu

Pravdou však je, že rekonštrukciu by potrebovali aj niektoré schody vedúce do jednotlivých sekcií, ktoré sú pokrivené ako aj viaceré vykývané zábradlia v kopcovitom teréne. Dostať sa k urnovým miestam svojich zosnulých blízkych bol pre niektorých najmä starších ľudí priam nadľudský výkon. „Bohužiaľ na iné rekonštrukcie ako príspevková organizácia momentálne nemáme peniaze. Dotáciu, ktorú sme naposledy dostali použijeme výsostne na opravu schodov, ktoré vedú k obradnej miestnosti. Práve tie sú z celého areálu najviac využívané, keďže sa tu počas celého pracovného týždňa koná niekoľko pohrebných obradov denne,“ vysvetlil nám riaditeľ MARIANUM-u. „Ostatné chodníky a schodiská budeme môcť opraviť až vtedy keď nám na to mestské zastupiteľstvo schváli dotácie,“ dodal Vavruš.

(ars, foto: odkaz pre starostu, internet)

Páčil sa vám článok?