Na svete je ďalšia bratislavská rozprávka - Martinengo

11.11.2017
0

Zdroj: Iveta Malá

Páčil sa vám článok?

Publikácia od autorky Ivety Maronek s názvom Martinengo je v poradí siedma kniha z edície Bratislavské rozprávky. Pomocou knižiek chcú autori oboznámiť detského, ale aj dospelého čitateľa s históriou Bratislavy a so životom slávnych osobností, ktorí žili a pôsobili v tomto meste.

Ako nás informovalo občianske združenie Bratislavské rožky, príbeh pútavou formou približuje Bratislavu 19. storočia deťom a taktiež záujemcom o históriu mesta. Známy šermiarsky majster, učiteľ, humanista, zakladateľ prvého zboru dobrovoľných hasičov Ferdinand de Martinengo zasvätil svoj život filantropii a spoločenskému rozvoju Bratislavy. Zaslúžil sa o zavedenie telovýchovy do škôl, založil viacero športových klubov. Prostredníctvom spolku Humanitas, ktorého bol zakladateľom, podporoval chudobných študentov bez rozdielu vierovyznania.

Autorka Iveta Maronek pomocou historického príbehu pozýva detských čitateľov na pamätnú lavičku do mesta, ktoré rozkvitalo aj vďaka humanistovi. 120. výročie jeho úmrtia sme si pripomenuli v roku 2015. Knihu ilustrovala Iveta Malá.

Prezentácia knihy sa uskutoční 14. 11. 2017 o 18.00 hodine vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy. Knihu si môžete zakúpiť na podujatiach OZ Bratislavské rožky a na Vianočných trhoch v stánku združenia na Františkánskom námestí.

Ukážka:

Mladý pár mal oči iba pre seba, keď tu zrazu dobehol malý chlapček v pruhovanom modrom pulóvri a začal ťapkať ručičkami po lavičke: „Mami, mami, pozri! Aj táto lavička má tabuľku.“ Mama chlapčeka sa pohľadom ospravedlnila mladému páru za vyrušenie, no vzápätí nahlas prečítala meno na tabuľke: „Ferdinand de Martinengo.“ Keby sa lavička mohla hýbať, určite by sa chvela od vzrušenia.

Chlapček odcupital k ďalšej lavičke, opakujúc si meno Martinengo. Na prekvapenie mladého páru, meno neskomolil. Dievčina sa zahľadela na tabuľku, vytiahla mobil a vyhľadala si informácie o nositeľovi mena. S úžasom oznámila priateľovi, že sedia na lavičke človeka, ktorý bol šľachticom nielen rodom, ale aj skutkami. „Tomuto neuveríš, bol to majster šermu!“ dodala a žmurkla na svojho priateľa.

(ms)

Páčil sa vám článok?