V Karlovej Vsi pribudnú desiatky nových stromov

10.11.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Do začiatku zimy vysadia v Karlovej Vsi približne 40 nových stromov. Ako náhrada za dreviny, ktoré padli za obeť augustovej veternej smršti, pribudnú napríklad medzi Pribišovou a Majerníkovou, vo vnútrobloku medzi Veternicovou a Hlaváčikovou či v dolnej časti Karlovej Vsi na Fadruzsovej ulici a v parku na Pustej a Púpavovej ulici.

Nová výsadba bude znamenať aj zvýšenú druhovú pestrosť stromov v mestskej časti. Kým medzi nenávratne poškodenými stromami počas prázdninovej veternej smršti boli najmä javory, topole, vŕby či smreky, novú výsadbu budú tvoriť hlavne lipy, hrušky, čerešne, agáty a jarabiny.

„Pri výbere drevín sme vychádzali aj zo špecifických podmienok sídliskových štvrtí, ktoré charakterizuje napríklad tenšia vrstva pôdy či intenzívnejšie teplo počas letných období,” vysvetlila Lucia Gašparová z referátu životného prostredia Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. „Uprednostnili sme nenáročné a odolné stromy s pevnejším drevom, u ktorých je väčšia šanca sa uchytiť a najmä prežiť,“ doplnila.

Mestská časť plánuje takisto vo vnútrobloku medzi ulicami Ľ. Fullu a J. Stanislava a na Perneckej ulici nasadiť popínavé rastliny, ktoré majú pokryť betónové múriky. Zvýšiť by sa tak mala nielen estetická úroveň daných miest, ale tiež aj mikroklíma. "Zníži sa tým vyžarovanie tepla z týchto plôch do okolia, ktoré sa tak ochladí,” ozrejmila Gašparová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?