Čo výnimočné sa dnes stalo počas volieb do VÚC v mestských častiach Bratislavy?

4.11.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V hlavnom meste dnes mohlo a ešte stále môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Ako voľby na území hlavného mesta zatiaľ prebiehajú?

Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov. Prvýkrát je voľba predsedov krajov BSK jednokolová a zvíťazí kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Predsedovia BSK aj poslanci župy získajú mandát až na päť rokov.

V Dome tretieho veku v Petržalke odvolil aj 96-ročný dôchodca Dominik

Právo voliť si nenechal vziať ani 96-ročný Dominik (na fotografii), jeden z najstarších obyvateľov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Ako hovorí, treba ísť voliť, aby bolo lepšie a aby volení predstavitelia plnili svoje sľuby. „Treba ísť voliť. Ja idem voliť preto, aby nám na Slovensku to, čo chceme, tí naši vedúci plnili," uviedol Dominik. Posťažoval sa pritom, že mnohí z tých, ktorých si ľudia v dobrej viere zvolia, nakoniec nesplnia všetko, čo sľúbili.
O občianskej povinnosti voliť hovorí aj ďalší klient zariadenia, 88-ročný Anton. „Keď neprídu voliť, mám pre nich veľký odkaz – potom nech nečakajú zmenu," odkázal mladým voličom. Súhlasí s ním aj 81-ročná Hilda. „Pôjdem voliť. Treba, však je to moja povinnosť, nie je to tak? Niečo iné by bolo, keby som nemohla chodiť, ale teraz, prečo by som nešla?" skonštatovala. Hlasovacie lístky hodil do volebnej urny aj 66-ročný Ľudovít. Najmä vraj preto, aby sa vychádzalo viac v ústrety starším obyvateľom, aby bolo o nich lepšie postarané a aby boli voči nim ohľaduplnejší. „Ide hlavne aj o medziľudské vzťahy," podotkol Ľudovít.   V Petržalke môže dnes hlasovať 99.078 oprávnených voličov. Kto tu získa najviac hlasov má veľkú šancu vyhrať župné voľby.

V Záhorskej Bystrici nechýbali ani prvovoliči
K volebným urnám prišli dnes aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v budúcnosti. „Možno budem vo svojej triede výnimkou, no som presvedčená, že ísť voliť je dôležité, lebo mi záleží na tom, ako bude vyzerať kraj, v ktorom žijem,“ povedala Natália Macašková.

Nina Jašková priznala, že v okruhu jej kamarátov je veľká vôľa zúčastniť sa na týchto voľbách. Spolu s Natáliou sa zhodujú v tom, že problémom Bratislavského kraja je najmä stav verejnej dopravy, vrátane bratislavskej MHD ako článku integrovaného dopravného systému. „Cesta, ktorá by mala trvať 20 minút, trvá raz toľko, niečo s tým treba robiť,“ zdôraznila Natália. Podľa Niny je problém i v nedostatočnej kapacite ciest. „Bratislava sa rozrastá príliš rýchlo, cesty na to nie sú dimenzované a ani intenzita verejnej dopravy na nárast obyvateľov nedokáže reagovať," povedala. Aj Ninin spolužiak Peter Majerčík prišiel voliť, aby podporil zmenu v kraji. „Aj ja si myslím, že tou prioritnou oblasťou, v ktorej je zmena potrebná, je doprava a dopravná infraštruktúra," uviedol. V Záhorskej Bystrici budú volebné miestnosti otvorené do 22 h a celkovo môže v tejto časti Bratislavy voliť 4092 oprávnených voličov, z toho je 151 prvovoličov.

Rozdávali v Novom Meste voličom bagety?
Obvodná volebná komisia v bratislavskom Novom Meste v súvislosti s voľbami do vyšších územných celkov preverovala prvý podnet. Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). „Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišli na miesto, nikoho už nenašli," uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. V Novom Meste môže dnes hlasovať 36.578 oprávnených voličov.

V Podunajských Biskupiciach odhadovali vyššiu účasť ako v predošlých rokoch

V bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice majú voľby do VÚC zatiaľ pokojný priebeh. Volebné komisie predpokladajú vyššiu účasť voličov, ako tomu bolo po minulé roky. „Nemáme žiadne hlásenie o narušení volieb. Účasť ľudí je pomerne slušná, nad očakávania. Po minulé roky bola slabšia, teraz predpokladáme, že by mohla byť lepšia," povedala prednostka Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Eva Janigová. V tejto mestskej časti sa volieb do VÚC zúčastnil aj 30-ročný Peter. Ako tvrdí, voliť išiel najmä preto, aby sa zlepšila dopravná situácia v  Bratislave. „Ja som takmer každý deň v dopravných zápchach. Musím vstávať aj o hodinu skôr, aby som stihol do práce. Myslím si, že by kraj mal tento problém riešiť, a preto som sa rozhodol voliť," povedal. Jeho 25-ročná partnerka Jana priznala, že kompetencie kraja bližšie nepozná, no voliť chodí pravidelne. „Preštudovala som si programy niektorých kandidátov a podľa toho som sa rozhodla," podotkla. V Podunajských Biskupiciach môže prísť voliť v 20 okrskoch 19.632 voličov, z toho 144 prvovoličov a 65 cudzincov.

Bez dokladu totožnosti sa voliť nedá – ani vo Vrakuni

V susednej bratislavskej mestskej časti Vrakuňa sú voľby tiež bezproblémové. V jednom z okrskov však chcel volič odvoliť len s vodičským preukazom a zdravotnou kartičkou.  „Pán chcel voliť len na základe vodičského preukazu, kde má svoju fotografiu a že trvalý pobyt má na zdravotnej kartičke. Toto však nie je možné. Jediným dokladom totožnosti je v tomto prípade občiansky preukaz pre obyvateľa s trvalým pobytom vo Vrakuni, alebo potom cudzinci majú svoje preukazy," povedala Xénia Domaracká z Miestneho úradu vo Vrakuni.  V tejto mestskej časti odhadujú volebnú účasť zatiaľ na niečo vyše desať percent. Celkovo sa môže v 18 okrskoch Vrakune zúčastniť volieb 17 589 voličov z toho 149 je prvovoličov a 444 cudzincov.                                            

Mladí prišli k urnám aj v Rači
Voľby do VÚC majú v bratislavskej mestskej časti Rača pokojný a bezproblémový priebeh. K volebným urnám tu prichádza viac mladých ľudí, ako tomu bývalo po minulé roky. „Tešíme sa, že aj mladí si uvedomujú, že tieto voľby sú dôležité hlavne pre nich," povedala Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači.  Jedna z volebných komisií v Rači nahlásila okolo 15.00 h, že prekročila 24,5-percentnú volebnú účasť.  V Rači volil aj 28-ročný Leonard. Rozhodol sa tak preto, že mu nie je budúcnosť Bratislavy a Bratislavského kraja ľahostajná. „Samosprávny kraj má určité kompetencie a ako budú vykonávané, rozhodneme aj my, voliči. V Bratislavskom kraji je najväčší dopyt po dobrých cestách, školách, po parkovaní a lepšej doprave, bolo by dobré, ak by sa toho niekto šikovný ujal," povedal. V Rači môže prísť voliť v 18 okrskoch 19.384 voličov, z toho 131 je prvovoličov a 488 sú cudzinci. Pokojný priebeh hlásia aj susedné Vajnory, kde môže prísť voliť v piatich okrskoch 4764 voličov, z toho 74 je prvovoličov a 193 je cudzincov.

(TASR, foto: TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie