Projekcia na stenu hradu: Pripomenieme si dva významné dni

28.10.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Historické múzeum v spolupráci s Národnou radou si večernou projekciou na stenu Bratislavského hradu pripomenú dva významné pamätné dni – Deň vzniku samostatného Československa (28.10.) a Výročie Deklarácie slovenského národa (30.10.).

Večerná projekcia na východnej fasáde Bratislavského hradu bude v pamätných dňoch, dnes (28.10.) a v pondelok (30.10.). Obyvatelia Bratislavy i jej návštevníci budú mať možnosť pozrieť si ukážky zo zbierkového fondu SNM.

Od vzniku prvej Československej republiky uplynie tento rok 99 rokov. Večer 28. októbra 1918 bolo zverejnené vyhlásenie Národného výboru, pod ktorým boli podpísaní Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup: „Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa.“

Nezávisle od týchto udalostí sa už nasledujúci deň v budove banky Tatra v Turčianskom Svätom Martine stretlo vyše 200 slovenských národných a politických činiteľov z celého Slovenska. Dňa 30. októbra 1918 účastníci zhromaždenia schválili Deklaráciu slovenského národa, ktorou sa prihlásili k sebaurčovaciemu právu všetkých národov a ustanovili Slovenskú národnú radu za právoplatný orgán, ktorý môže vystupovať v mene slovenského národa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?