Pôrodnícka kauza v Bratislave má prvú obeť - lekára, ktorý fackoval rodičky nemocnica vyhodila!

22.10.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Asi ešte žiaden dokumentárny film na Slovensku nevyvolal taký rozruch, ako dielo Zuzany Límovej Medzi nami, ktorá sa ním snažila priblížiť verejnosti situáciu na pôrodníckom oddelení v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Snímka mala premiéru minulý pondelok na festivale Jeden svet a reagoval naň už aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý nechal situáciu na Kramároch preveriť. S lekárom, ktorý sa v dokumente priznal, že niektoré rodičky fackoval, nemocnica už rozviazala pracovný pomer.

Najviac kritiky si po premiére a medializácii filmu odniesol lekár, ktorý popisuje vo filme, ako nemá problém dať žene pri pôrode facku: „Bola úplne hysterická. Jednoducho vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril a vôbec netlačila. Tak ale zase odtiaľ potiaľ. Lebo zase viete, keď sa vám má to dieťa tam podusiť v pôrodných cestách, tak zase tam už sranda končí. Takže tam som si povedal, že tam bude lepšie brachiálne dorozumievanie sa." A potom vysvetlil, že brachiálne, znamená facka a že je to bežná praktika. Generálny riaditeľ UNB Juraj Kovács zvolal minulý týždeň tlačovú besedu, kde pozvali aj dokumentaristku Zuzanu Límovú a zároveň bola zriadená pracovná skupina odborníkov, ktorá si spomínaný film pozrela a zhodnotila jeho obsah. „Pracovná skupina sa zhodla na tom, že film zobrazuje iba jednu stránku veci a nezakladá sa na realite, dovolíme si povedať, že je vysoko neobjektívny. V žiadnom prípade nemôžeme dopustiť, aby verejnosť a predovšetkým budúce mamičky zostali v domnení, že situácia v pôrodniciach UNB je taká, ako ju film vykresľuje. Staráme sa o budúce mamičky, rodičky a pacientov vôbec, najlepšie, ako vieme, Čoho dôkazom je neustála narastajúca pôrodnosť v našich nemocniciach. Ročne sa v Univerzitnej nemocnici narodí 7-tisíc detí,“ vyjadrilo sa vo svojom stanovisku vedenie nemocnice, na druhej strane však okamžite rozviazalo pracovný pomer s lekárom Milošom Holáňom, ktorý sa v dokumente priznal, že občas niektoré rodičky musí aj prefackať, aby s ním pri pôrode začali spolupracovať. Výpoveď lekárovi dal prednosta Kramárov Igor Rusňák, ktorý film videl už začiatkom roka, ale výpoveď dal lekárovi až teraz. „Nie som si vedomý, že by niekto niekoho fackoval. Nedostal som žiadnu sťažnosť," povedal. Prepustenie pôrodníka vysvetlil tým, že sa tieto informácie dostali do médií a „vyvolávalo to paniku, že na Kramároch fackujú ženy". Takže oficiálnym dôvodom na okamžité ukončenie pracovného pomeru bolo poškodenie dobrého mena nemocnice.

Film vyvolal pobúrenie aj na ministerstve zdravotníctva. Minister Tomáš Drucker vedenie nemocnice, aby situáciu preverilo a prijalo nápravné opatrenia. „Situáciu v oblasti pôrodníctva v univerzitnej nemocnici tak, ako ju vykresľuje film, považuje minister za vážnu," povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Film už videlo niekoľko zamestnancov, podľa ktorých režisérka oklamala celý personál aj nemocnicu, keď tvrdila, že ide o dokumentárny film, ktorý mal byť jej diplomovou prácou. Preto jej bolo umožnené nakrútiť objektívne situácie z pôrodnice, ale napokon celý film vyznel tendenčne proti pôrodnici a univerzitnej nemocnici. „Vo filme je to, čo sme videli, keď sme pri tom pôrode boli a už je to na expertoch, aby hodnotili, čo je správny medicínsky postup," dodala režisérka Límová.

(ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?