Umelci v Bratislavskom kraji dnes otvoria verejnosti svoje ateliéry

21.10.2017

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Milovníci umenia môžu v sobotu (21.10.) obdivovať diela umelcov v celom Bratislavskom kraji. Svoje dvere im totiž otvorí 28 ateliérov od 10.00 do 21.00 h.

Verejnosť môže v týchto ateliéroch obdivovať maľby, sochy, paličkované čipky, šperky, keramiku, drevorezby, či fotografie. Návštevníci sa môžu s umelcami porozprávať, spoznať ich diela i miesta, kde tvoria.

„Toto podujatie vzniklo ako pokračovanie úspešného Salóna výtvarníkov, ktoré sa realizuje už vyše 20 rokov, vždy počas letných mesiacov. Vystavujú na ňom spoločne profesionálni i neprofesionálni umelci. Práve oni vyjadrili záujem o bližší kontakt s návštevníkmi, možnosť komunikácie a spätnej väzby. Preto vznikol Deň otvorených ateliérov," povedala  Jana Krajčovičová z Malokarpatského osvetového strediska v Modre. Hlavnou myšlienkou podujatia je, aby umelci mali bližší kontakt s ľuďmi, ktorí sa o ich tvorbu zaujímajú. Na tomto podujatí ľudia prichádzajú za umením a navštevujú jednotlivé ateliéry, v ktorých sa priamo tvorí umenie.

Deň otvorených ateliérov sa organizuje v spolupráci s projektom Kultúrno-kreatívne oživenie tradícií, ktorý je spolufinancovaný z programu spolupráce Interreg Slovenská republika-Rakúsko. „Vďaka tomu na podujatie zavítajú rakúski výtvarníci. Minulý týždeň boli slovenskí výtvarníci na návšteve vybraných ateliérov v Rakúsku. Tieto návštevy im poskytnú možnosť vzájomnej inšpirácie," podotkla Krajčovičová. Ateliéry budú počas soboty otvorené v Modre, Vinosadoch, Pezinku, Budmericiach, vo Viničnom, v Limbachu, Častej, Bratislave, Stupave a Svätom Jure.

Mapku so zoznamom jednotlivých umelcov a vyznačenými miestami ich ateliérov môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke Malokarpatského osvetového strediska. Už v prvom ateliéri, do ktorého zavítajú, si môžu vyzdvihnúť tlačený bulletin s kontaktnými údajmi na výtvarníkov. Ateliéry budú označené maliarskym stojanom s tabuľou a maliarskou paletou s číslom ateliéru.

(TASR, ilustračné foto: TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie