Cyklus prednášok o keltskej Bratislave po lete pokračuje

28.9.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

SNM – Historické múzeum na Bratislavskom hrade pokračuje po letnej prestávke v cykle prednášok k výstave Kelti z Bratislavy. Ako piata v poradí odznie prednáška Margaréty Musilovej „Bratislavské keltské oppidum“

Pred viac ako dvetisíc rokmi vzniklo v centre dnešnej Bratislavy prvé sídlo mestského typu. V oblasti stredného Dunaja sú unikátne jeho intenzívne kontakty s rozpínajúcou sa Rímskou ríšou. Tie sa prejavili napríklad stavbou komplexu honosných kamenných architektúr na dnešnom bratislavskom hradnom kopci a dovozom rímskeho tovaru.

Podľa rímskych predlôh razili miestni vládcovia mince s nápismi v latinke, ktoré sú prvými dokladmi latinského písma na našom území. V roku 2009 Margaréta Musilová objavila vzácny poklad zlatých mincí s nápismi Biatec a Nonnos. Mince sa nachádzali v priestore stavby, vybudovanej rímskou stavebnou technikou, s omietnutými stenami a kvalitnou dlažbou.

Prednáška sa uskutoční dnes (28. septembra) o 16.30 h v Hudobnej sieni na prvom poschodí Bratislavského hradu. Vstup je voľný.

(ms)

Páčil sa vám článok?