Je ohrozená starostlivosť o malých onkopacientov? Prehovoril riaditeľ nemocnice

18.9.2017
Páčil sa vám článok?

Šéf bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Ladislav Kužela dnes odmietol, že by bola v zariadení ohrozená starostlivosť o malých onkopacientov.

Reagoval tak na anonymný list, ktorý ministra zdravotníctva Tomáša Druckera  a médiá upozorňoval na odchod niektorých lekárov. Za posledných deväť rokov malo podľa listu údajných rodičov chorých detí odísť z Kliniky detskej onkológie a hematológie deväť lekárov. Diať sa tak malo začať po príchode novej prednostky Alexandry Kolenovej (na fotografii vľavo). Tá za listom vidí štyroch lekárov, ktorí odišli v tomto roku na protest proti odchodu ďalšieho kolegu, s ktorým boli podľa Kolenovej problémy. „Niekomu prekáža, že to ide aj bez nich,“  skonštatovala. Na klinike aktuálne pôsobí 31 lekárov, špecializáciu ich má 17, čo je podľa prednostky dostatok. Odídených lekárov nahradili, tvrdila.

Generálny riaditeľ nemocnice verejnosť ubezpečil, že zdravotná starostlivosť na klinike je viac ako plne zabezpečená. „Nikdy nedošlo k tomu, že by starostlivosť o naše deti s rakovinou bola nejakým spôsobom ohrozená, alebo len by vôbec k takémuto kroku malo dôjsť,“  deklaroval Kužela (na fotografii vpravo). Tvrdí, že sa nie je čoho obávať. Je mu ľúto, že niekto vystresoval rodičov chorých detí, aj keď na to nie je dôvod. V nemocnici sa podľa neho malým onkopacientom poskytuje starostlivosť na európskej a svetovej úrovni.

Na odchod lekárov upozornil anonymný list médiá v piatok. Poukazoval, že sa začal po príchode Kolenovej, spomínal šikanu či bosing. Jeho autori poukazovali, že z kliniky odišli špecialisti, z ktorých mnohí teraz pôsobia ako ambulantní pediatri. „Skutočne má DFNsP toľko odborníkov, že si môže dovoliť prichádzať o špecialistov?“  pýtali sa. Chceli, aby dal minister poskytovanie zdravotnej starostlivosti na klinike preveriť.

„Ministerstvo zdravotníctva bezodkladne daný podnet preverilo, vedenie nemocnice nám poskytlo komplexné vysvetlenie danej situácie, tak ako dnes odprezentovalo na tlačovej konferencii,“  reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?