ANKETA: V Bratislave pribudne Pomník Márie Terézie – na ktoré miesto by ho mali osadiť?

14.9.2017

Zdroj: FB Bratislavský okrášľovací spolok

Páčil sa vám článok?

Na bratislavskom magistráte v piatok zasadala komisia, ktorá sa vyjadruje k osádzaniu pomníkov na území hlavného mesta. Jej členovia posudzovali umiestnenie bronzového súsošia Márie Terézie od sochárky Martiny Zimanovej.

Súsošie vychádza z vizuálu pôvodnej veľkolepej sochy od Jána Fadrusza (na hornej fotografii). Predbežne schválili, že pomník bude stáť pred hotelom Carlton na Hviezdoslavovom námestí. Toto rozhodnutie ešte musí odobriť primátor Ivo Nesrovnal.

​Zámerom Bratislavského okrášľovacieho spolku je osadiť súsošie pred Hotelom Carlton, ktorého majitelia sú z tohto nápadu nadšení. „Aj z historického hľadiska sa do tohto priestoru Mária Terézia hodí, pretože práve v časoch jej vládnutia, teda konkrétne v roku 1776 bolo postavené prvé mestské divadlo, práve na mieste, kde sa dnes nachádza historická budova SND a vznikla celá táto zóna, ktorú považujeme za historické centrum Bratislavy. A určite práve sem chodí aj oveľa viac zahraničných turistov než napríklad na Bratislavský hrad, nad ktorým sme pri osadení Pomníka Márie Terézie takisto uvažovali,“ vysvetľuje Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Na tomto priestranstve pred hradom však už stojí socha Svätopluka na koni od Jána Kulicha, voči ktorej umiestneniu sa pred niekoľkými rokmi zdvihla v Bratislave i zo strany rôznych organizáciách vlna odporu. Napokon si na ňu však verejnosť zvykla a aj hlasy kritikov utíchli.

Aj okolo pomníku kráľovnej Márie Terézie sa vášnivo diskutuje niekoľko rokov. Ten pôvodný monument od Jána Fadrusza bol z bieleho mramoru, mal výšku 6 metrov a stál na námestí za Redutou, kde sa dnes nachádza súsošie štúrovcov. V roku 1921 ho odporcovia monarchie po vzniku Československa rozbili a v roku 2011 vznikla kópia sochy Márie Terézie na koni, ktorú umiestnili na pahorok na Vajanského nábreží.

Zdroj: Facebook

Kópia sochy Márie Terézie z roku 2011.

​Takže sa dá povedať, že už viac než sedem rokov sa snažia členovia Bratislavského okrášľovacieho spolku vzdať poctu panovníčke, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o rozvoj Bratislavy a inštalovať jej sochu, ktorá by bola zároveň aj pamätníkom na éru korunovácií uhorských panovníkov v Bratislave (v rokoch 1563 až 1830). Ich úsilie sa vyplatilo. Už je viac-menej isté, že bronzové súsošie od akademickej sochárky Martiny Zimanovej by mohla byť už čoskoro novou atrakciou Bratislavy.  Pôjde o 2,2 metra vysoké súsošie – okrem Márie Terézie na koni pri nej budú ešte dve postavy po oboch stranách a stáť by malo na dva metre vysokom pilieri.

„Dnes projekt obhajujeme pred Komisiou magistrátu, ktorá sa vyjadruje v osádzaniu pomníkov. Tak nám držte palce, aby sme mohli spoločne odhaliť sochu Márie Terézie v jubilejnom roku 300. výročia narodenia našej panovníčky,“ napísal na stránku Chceme pomník Márie Terézie jej administrátor a riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha, ktorý verí, že členovia komisie návrh ich spolku schvália a odobrí ho aj primátor Ivo Nesrovnal. Včera večer už bolo jasné, že návrh cez komisiu prešiel a s najväčšou pravdepodobnosťou sa ešte tento rok dočkáme slávnostného odhalenia súsošia... 

(ars, foto: FB BOS, Chceme pomník Márie Terézie)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie