FOTO: Do Starej tržnice opäť zamieria tisícky vegánov a vegánok

12.9.2017

Zdroj: OZ Vegánske hody

Páčil sa vám článok?

Deviaty ročník Vegánskych hodov čaká Bratislavu už v nedeľu 17. septembra v Starej tržnici. Tento rok sa okrem jedla bude sústrediť najmä na zdravie.

Najväčší slovenský food festival zameraný na udržateľné a ohľaduplné stravovanie bez živočíšnych výrobkov sa bude v Bratislave konať už po deviaty krát. Opäť láka tisícky vegánov a vegánok z celého Slovenska ako aj zo zahraničia. V priestoroch Starej tržnice sa v nedeľu 17. septembra predstavia takmer tri desiatky predajcov s ponukou vegánskych špecialít pripravených výhradne z rastlinných prísad. Nebude však chýbať ani kozmetika netestovaná na zvieratách, ekologické zubné kefky, či alternatívy kože vyrobené z korku. O priazeň návštevníkov a návštevníčok sa opäť budú uchádzať kuchárske talenty z pomedzi ktorých už vzišlo niekoľko vegánskych reštaurácií.

Zdroj: OZ Vegánske hody

​V rámci celodenného programu sa podujatie bude sústrediť najmä na problematiku vegánstva a zdravia. Počas besedy s MUDr. Igorom Bukovským, PhD. si budú môcť návštevníci a návštevníci overiť či vyvrátiť populárne mýty o stravovaní. Neskôr spolu s talentovanou medičkou Eliškou Selinger spoznajú prečo sú Čínska štúdia a populárny film What The Health nespoľahlivým zdrojom informácií o zdraví a stravovaní.

„Tohtoročný program prináša odpovede na mnoho mýtov týkajúcich sa vegánstva. Vrátane tých, ktoré sa šíria medzi vegánmi a vegánkami, napríklad ohľadom dopĺňania vitamínu B12. Pozrieme sa však aj na populárne mýty o vegánstve detí a tehotných žien, o ktorých na Slovensku koluje mnoho neodborných názorov nezodpovedajúcich súčasným vedeckým poznatkom“, dodal predseda OZ VEGÁNSKE HODY, Martin Smrek. V programe však nebudú však chýbať ani kuchárske show, v ktorých budú domáci aj zahraniční blogeri a bogerky pripravovať naživo vegánske špeciality, sprevádzané ochutnávkami ich výtvorov, či prednáška českej sociologičky Terezy Vandrovcovej o karnistickej ideológii.

Zdroj: OZ Vegánske hody

​Vegánske hody Bratislava sa zároveň zaradia medzi prvé z festivalov na Slovensku, ktoré budú minimalizovať svoj odpad. Na podujatí nájdete len umývateľné a opakovane použiteľné poháre a kompostovateľný riad, ktorý bude na záver podujatia kompostovaný. Okrem znižovania uhlíkovej stopy rastlinnou stravou tak festival svoju uhlíkovú stopu znižuje ešte viac. Vstup na podujatie je tradične voľný a podujatie sa bude konať v čase od 10:00 do 21:00.

(ts, foto: OZ Vegánske hody)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie