Račanom bude plast a papier spred rodinných domov odvážať úrad

Zdroj: MÚ Rača

Páčil sa vám článok?

Majitelia rodinných domov v Rači už nebudú musieť svojpomocne odnášať plastový a papierový odpad do zberných nádob. Už od 19. septembra im to priamo spred domu bezplatne odvezie zodpovedné oddelenie tamojšieho miestneho úradu.

Na základe opakovaných sťažností obyvateľov Rače na margo preplnených a znečistených zberných nádob na plast a papier, sa Rača rozhodla niektoré takéto stojiská zrušiť. Teraz prichádza úrad s novinkou, ktorá v praxi ukáže výhody a nevýhody fungovania zberu plastového a papierového odpadu priamo spred rodinných domov vo vopred dohodnutom čase. Táto novinka bude prevádzkovaná v rámci veľmi obľúbenej služby medzi račianskymi obyvateľmi s názvom Zelený taxík, ktorá v Rači funguje od apríla 2016. Zelený taxík využívajú najmä starší občania alebo tí, ktorí nemajú možnosť odviezť odpad do zberného dvoru Pri Šajbách. Taxík funguje každú stredu a za poplatok odváža ľuďom spred domu biologicky rozložiteľný alebo objemný odpad. Od 19. septembra pribudne pre občanov Rače možnosť nechať si spred domu odviezť aj plastový a papierový odpad, avšak s tým rozdielom, že táto služba nebude spoplatnená.

Občania, ktorí majú o odvoz papiera a plastu spred domu záujem, sa musia nahlásiť na oddelení životného prostredia račianskeho úradu a dodať potrebné dokumenty. Potom už stačí každý párny utorok vyložiť pred dom riadne zabalený papierový a plastový odpad tak, aby nedošlo k rozfúkaniu odpadu a znečisteniu okolia a stredisko čistoty račianskeho úradu to odvezie na zberný dvor. Nová služba je rovnako ako v prípade zberného dvoru a odvozu biologicky rozložiteľného a objemného odpadu určená výhradne pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Rači so splnenou povinnosťou zapojenia sa do systému množstvového zberu komunálneho odpadu v Bratislave. 
(ts, foto: MÚ Rača)

Páčil sa vám článok?