• Život v meste
  • 28.08.2017 11:01

BEDEKER GURMÁNA: Los Mexikas či Blue Agave Bistro?

0 0
Zdroj: boomer.sk

Na Františkánskom námestí v bývalej budove skrachovanej Devín Banky pribudla nová reštaurácia. Presnejšie sa sem presunula z Tallerovej, kde ju prevádzkovali v nevyhovujúcich priestoroch, v rozpore so stavebným zákonom a proti vôli obyvateľov domu. Ide o mexickú reštauráciu LOS MEXIKAS, ktorá je však promovaná aj ako BLUE AGAVE MEXICAN BISTRO.

V Bratislave nie je veľa reštaurácií s mexickou kuchyňou a tie, ktoré sme navštívili, nás príliš nenadchli. Spravidla to boli reštaurácie samy pre seba. Boli sme preto zvedaví, aká bude Los Mexikas na Františkánskom námestí, pretože na Tallerovej ulici nemala vôbec dobrú povesť.

Vstup do reštaurácie nie je najvábnejší. Hneď vedľa je prevádzka thajskej masáže s  otvorenými dverami a návštevník reštaurácie zaváha, či ide správne. Interiér je až príliš jednoduchý, dlažba, drevené záhradné stoličky, drevené stoly s farebnými obrusmi, na stenách mexické či aztécke motívy. Smerom do námestia je letná terasa orientovaná na juh, využili sme preto príjemné posedenie v chládku vnútorných priestorov.

V jedálnom lístku sme objavili predjedlá ako nachos (4,00 - 12,00 €), taquitos (6,00 €), fondue (7,00 €) či fazuľovú misku frijolitos (5,00 – 6,00 €). Z polievok sme ochutnali sopa azteca, čo je domáca mexická paradajková polievka s omáčkou Pico de Galolo s roztopeným syrom, kukuričnými čipsami a guacamole (4,00 €), a sopa de frijoles, čo je domáca fazuľová polievka s feta syrom, cibuľou, koriandrom a kukuričnými čipsami (4,00 €). Obe polievky boli veľmi podobné, paradajková bola na míle vzdialená našej či talianskej polievke, obe však boli chutné.

Okrem šalátov, pričom jeden je kaktusový s paradajkami, feta syrom, cibuľou, guacamole a koriandrom (5,00 €), ponúkajú ako hlavné jedlá soft tacos, tacos dorados, fajitas, las gringas a enchiladas s rôznymi druhmi mäsa upravenými na rôzne spôsoby. Na naše prekvapenie sme v jedálnom lístku nenašli mexický guláš chilli con carne.

Hlavné jedlá sme si nechali poradiť od čašníka hovoriaceho lámanou slovenčinou – vraj soft tacos de puerco (9,00 €) je výborné. Podľa jedálneho lístka malo ísť o tri kukuričné tortily podávané s grilovaným bravčovým mäsom, smaženou fazuľou, mexickou ryžou, čerstvým guacamole, omáčkou Pico de Gallo, lístkovým šalátom, roztopeným syrom, koriandrom a limetkou. Na naše prekvapenie sme v tortilách našli len mäso, cibuľu, koriander a syr. Po ryži či fazuli neboli vidu ani slychu.

Rovnako sme dopadli aj pri fajita de chorizo (12,00 €), čo mali byť tortily s klobásou, smaženou fazuľou, ryžou, omáčkou Pico de Gallo, guacamole, smotanou, šalátom, syrom, cibuľou a slaninou. Aj tu sme ryžu a fazuľu hľadali márne. K jedlu sme si dali osviežujúci ryžovo-škoricový nápoj aqua de horchata (3,00 €), ktorý bol skutočne osviežujúci a chutný.

Doteraz vždy národná kuchyňa prevádzkovaná príslušníkmi dotknutého národa bola zárukou vyššej kvality. V prípade mexických reštaurácií a Los Mexikas to však rozhodne neplatí. Dobrá nálada personálu a ich priateľov okolo barového pultu nasvedčuje, že sa tu cítia dobre. Bežný návštevník z ulice to však po návšteve Los Mexikas povedať nemôže.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.


Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Bratislavských novín.