Festival na konci prázdnin: Zlaté piesky si podmaní pozitívne reggae

23.8.2017
0

Zdroj: uprising.sk

Páčil sa vám článok?

Už tento víkend, 25.- 26. augusta otvorí svoje brány najväčší festival v hlavnom meste – Uprising. Výnimočný však je aj tým, že je najpozitívnejší.

Hádam nikde neuvidíte takú koncentráciu priateľských a vysmiatych ľudí. A to aj vďaka reggae hudbe, ktorá akoby bola vymyslená preto, aby vám zlepšila náladu.   

Uprising oslavuje desať rokov a mal obdivuhodný nástup. Na prvý ročník zavítalo 3,5-tisíc ľudí, na druhý už dvojnásobný počet, tento ročník nemá ďaleko od toho, aby bol vypredaný. Na rozlúčku s letom a prázdninami sa chystá do areálu Zlatých pieskov o niekoľko tisíc ľudí viac ako minulý rok. Oproti ostatným festivalom si pochvaľujú  špecifickú lokalitu v prírode, veľkorysé priestory medzi stromami s možnosťou zahrať si stolný tenis, volejbal, street basket, ale najmä s jazerom, kde sa možno vyblázniť,  požičať si člny či vyskúšať si vodné lyže. Počas festivalu bude pre zvýšený počet návštevníkov posilnená vodná aj pobrežná bezpečnosť o extra nonstop hliadky. 

„Hlavnou hviezdou jubilejného ročníka bude jamajská superstar Sean Paul, ktorý udržuje reggae a dancehall hudbu a kultúru na výslní už takmer 20 rokov,“ hovorí jeden z organizátorov Sveťo Moravčík. „Pozvanie prijala aj kapela legendárneho Boba Marleyho, The Wailers, ktorí po Marleyho boku preslávili reggae na celom svete.“

Premiérovo sa na Slovensku predstaví aj Alpha Blondy, najväčšia africká reggae superstar, ktorého volajú aj Bob Marley Afriky či domáci Polemic & Dr. Ring Ding, Medial Banana, Para a Sendreiovci... Svoje si skrátka na Uprisingu nájde fanúšik reggae, hiphopu, drum'n'bassu ale aj world music.

Okrem hudobného programu čakajú návštevníkov aj rôzne tanečné workshopy a battle, hudobnícke workshopy a umelecké aktivity, ranná yoga, športové zápasy, premietanie či standup comedy. A samozrejme tiež stánky s oblečením či doplnkami nielen pre rastamanov, ktorým budú dominovať jamajské farby.

Pripravených je aj niekoľko noviniek. „Nový detský kútik, pripravujeme kaplnku, skrášľujeme zóny a pódiá. Okrem toho navyšujeme počty luxusných keramických záchodov, pridávame sprchy a pracujeme na zvýšení bezpečnosti našich návštevníkov,“ dodal Sveťo Morančík, podľa ktorého je Uprising festival pre všetky vekové kategórie. „Je krása vidieť toľko rôznych ľudí spoločne fungovať a baviť sa.“

(in)

Páčil sa vám článok?