V Domove sociálnych služieb v Rači zatieklo do bytov. Je známa už aj príčina

22.8.2017
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Zatečenie 12 bytových jednotiek v Domove sociálnych služieb (DSS) v bratislavskej Rači počas sobotného dažďa spôsobilo ponechanie pôvodnej hydroizolačnej fólie na streche po jej provizórnej oprave.

Opravu si vynútila veterná smršť spred dvoch týždňov. Kompletná výmena strechy bude stáť približne 100.000 eur a mala by sa začať v pondelok 28. augusta. Dnes o tom priamo v DSS informovali predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja na čele s jeho predsedom Pavlom Frešom.

Ten pripomenul, že po veternej smršti, ktorá sa Bratislavou prehnala v noci na 11. augusta, BSK musel prijať okamžité provizórne riešenia, ktoré mali zabrániť a z veľkej časti aj zabránili ďalším škodám. Medzitým kraj vypísal aj príslušné súťaže na opravu strechy. Stala sa ale nemilá vec, urobili sme chybu, že na časti strechy zostala stará fólia, ktorá nebola strhnutá a táto stará fólia bola považovaná našimi ľuďmi za dostatočne dobrú, aby zabránila pretekaniu, ak by prišiel nejaký ďalší dážď. Smola bola v tom, že prišli ďalšie búrky a stará fólia pretiekla, vysvetlil Frešo.

Podľa jeho slov zatieklo zhruba dvanásť bytových jednotiek. Ľuďom z nich ponúkli presťahovanie do inej časti budovy, ktoré viacerí odmietli. „My sme spravili chybu, že sme nevymenili rovno celú fóliu po celej dĺžke strechy, skonštatoval predseda BSK s tým, že v súčasnosti je už po celej dĺžke strechy natiahnutá nová hydroizolačná fólia, ktorá by mala zabrániť zatečeniu pri normálnom daždi.

Riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný informoval, že pri veternej smršti bolo poškodených 700 štvorcových metrov strechy. BSK podľa jeho slov odpratal všetky víchricou spôsobené škody, urobil statické posúdenie celého krovu, výkaz výmer a aktuálne v súťaži vyberá spoločnosť, ktorá strechu kompletne urobí a vymení. Práce by sa mali začať budúci týždeň v pondelok, v piatok by sme chceli ukončiť súťaž. Bude to stáť skoro 100.000 eur. Vyčíslenie škôd je aj predmetom obhliadky poisťovňou, pretože táto budova je poistená, takže bude predmetom ich posudkárov, aby presne určili výšku škody,“ uviedol Potičný.

Podľa riaditeľa odboru investičných činností, správy majetku a verejného obstarávania BSK Jozefa Chynoranského ľuďom v zatečených bytoch situáciu vysvetlili a prisľúbili naďalej zabezpečiť komfortné bývanie. Zatečené priestory sme už vysušili a zvyšné drobné fľaky v rámci opráv vylíčime alebo vymaľujeme, uzavrel Chynoranský.

Západ Slovenska zasiahli 11. augusta silné búrky, sprevádzané silným vetrom, ktorý na bratislavskom letisku dosiahol v nárazoch rýchlosť približne 100 kilometrov za hodinu. Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali najmenej pri 188 udalostiach, najmä pri spadnutých stromoch, stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie