V cykle Music & Film sa predstaví Janis Joplin

22.8.2017
0

Zdroj: Kino Lumière

Páčil sa vám článok?

V obľúbenom cykle Music & Film uvedie zajtra (23. augusta) Kino Lumière o 20.30 hod. dokument Janis (2015) o prvej ženskej hviezde rock and rollu a členke rock and rollovej siene slávy Janis Joplin.

Film ju zobrazuje nielen ako speváčku s nezameniteľným energickým hlasom, ale aj ako plaché dievča v súkromí. Zároveň obsahuje dosiaľ nezverejnené archívne zábery a aj jej najväčšie hudobné hity Janis Joplin.

„Janis Joplin dokázala počas svojej krátkej, ale oslňujúcej kariéry navždy zmeniť tvár rockovej hudby. V cykle Music & Film je po Jimovi Morrisonovi, Jimim Hendrixovi a Kurtovi Cobainovi ďalšou členkou z ´klubu 27´, ktorých fenomenálnu kariéru ukončila predčasná smrť,“ hovorí o výbere dokumentárneho filmu Janis dramaturg cyklu Miro Ulman.

Janis stihla nahrať len štyri štúdiové albumy, a to dva s Big Brother and the Holding Company (Big Brother and the Holding Company a Cheap Thrills) a dva sólové I Got Dem Of' Kozmic Blues Again Mama! a Pearl, ale po jej smrti sa fanúšikovia dočkali pätnástich výberov najväčších hitov, reedícií jej radových albumov i živých nahrávok. „A hoci zomrela v roku 1970, aj takmer päťdesiat rokov po jej smrti záujem fanúšikov i umelcov o ňu neutícha a stále sa umiestňuje na popredných miestach ankiet o najlepšiu speváčku či najlepšieho umelca všetkých čias.“

Dokument Janis, ktorý mal svetovú premiéru na MFF v Benátkach v roku 2015, je dojímavým pohľadom na jej tragický život. Nakrútila ho na Oscara nominovaná režisérka Amy J. Berg,  na ktorú „sa v roku 2007 obrátili dediči Janis Joplin s nápadom nakrútiť film o tejto kultovej speváčke. Berg ako jej celoživotná fanúšička po tejto príležitosti hneď skočila,“ približuje pozadie vzniku filmu Miro Ulman.

Vo filme využíva nielen archívne zábery a fotografie, ale aj doteraz nezverejnené zápisy z denníkov a korešpondenciu s rodičmi a priateľmi a výpovede príbuzných a najbližších priateľov Janis Joplin. Zobrazuje ju ako ženu, ktorá pôsobila na pódiu pred kapelou ako výbušná a plná energie, ale v súkromí bola plachá a zraniteľná. „Bola som prekvapená, aká bola krehká, a ako bol strach z neúspechu neustále prítomný v jej mysli,“ povedala o Janis režisérka filmu Amy J. Berg. „Bola silná, ale myslela si, že môže stratiť všetko v hociktorej sekunde, ak zlyhá. Bola pod veľkým tlakom ako žena i ako umelec. A snažila sa spojiť svoj talent a slávu s jej túžbou mať osobný život. V tejto fúzii nebola úspešná, jej priatelia rozprávajú o Janis, ktorú publikum milovalo, ale domov odchádzala sama.“

„Problémom bolo zmapovať najmä prvé roky života Janis Joplin. Dokumentov o jej živote predtým, než sa dostala do žiare reflektorov, bolo veľmi málo,“ hovorí Ulman. „No oveľa prekvapujúcejšie bolo, že bol problém zohnať zábery i z čias, keď už bola Janis Joplin hviezdou. Mnohé archívne záznamy boli vymazané alebo stratené a dokonca i jej najslávnejšie vystúpenia boli často zaznamenávané len jednou kamerou, ktorá sa nesústreďovala len na speváčku.

Vďaka dlhoročnému pátraniu sa však režisérke podarilo objaviť niekoľko výnimočných, predtým nikdy nevidených záberov.“ K takým patria napríklad scéna, v ktorej Janis Joplin spieva vtedy ešte nevydanú slávnu pieseň Me and Bobby McGee pre hudobníkov z kapiel Grateful Dead a Band na turné Festival Express, obrazový záznam Janis v nahrávacom štúdiu ako spieva Summertime, ktorý nakrútil jeden z najvýznamnejších režisérov nielen hudobných dokumentov D. A. Pennebaker, alebo audiozáznam jej triumfálneho koncertu v londýnskej Royal Albert Hall.

Podľa Ulmana film Janis ukazuje Janis Joplin nielen ako úžasnú speváčku, ale odhaľuje po prvýkrát ženu za týmto hlasom, ktorá navždy zmenila obraz a možnosti žien v rock and rolle aj mimo neho. Vo filme odznejú jej najväčšie hity ako Piece of My Heart, Summertime či Cry Baby a mnohé ďalšie.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?