FOTO a VIDEO: Sochám prelepili oči červenou páskou s nápisom: Pamätaj. Čo je za tým?

17.8.2017

Zdroj: Pamataj

Páčil sa vám článok?

Trochu prekvapení zostali obyvatelia a návštevníci nášho hlavného mesta, keď videli, že takmer všetky známe sochy v centre Bratislavy mali oči prelepené červenou páskou s nápisom Pamätaj. Zisťovali sme, čo je za touto nevšednou formou kampane...

Známy bratislavský Čumil na rohu Laurinskej a Panskej ulice, jeho sused Schöne Náci, ale aj kovová socha Júliusa Satinského na Dunajskej ulici, busty Bernoláka, Liszta či sochy národných dejateľov, vojakov či zakladateľa prvej Československej republiky Tomáša Garrigua Masaryka. Takmer všetky sochy v centre Bratislavy mali včera prelepené oči červenou páskou, na ktorej bol nápis Pamätaj. Cieľom tejto kampane bolo pravdepodobne vzbudiť v ľuďoch zvedavosť, aby sa pokúsili zistiť, čo si vlastne majú pamätať.    

Fotografie červenou páskou ozdobených sôch dnes zdieľala aj facebooková stránka s názvom Pamätaj, na ktorej sa nachádza aj všetko vysvetľujúce video.

Tu si ho môžete pozrieť:

Z iniciatívy Pamätaj nám dnes poslali aj nasledujúce vyjadrenie: Mladí ľudia z iniciatívy Pamätaj sa takto zakrytím viac ako 20 sôch rozhodli upozorniť verejnosť na nedostatky novely zákona o Ústave pamäti národa, o ktorej sa má hlasovať v septembri v NR SR. Rovnako volajú po diskusii o činnosti ÚPN a nie takomto zásahu horúcou ihlou. Iniciatíva Pamätaj vyzýva aj ďalších mladých ľudí, aby sa pripojili k zakrývaniu očí sôch po celom Slovensku. Iniciatíva bude prichádzať aj s ďalšími aktivitami, ktoré majú upozorniť na nedostatky novely." 

Načasovanie kampane môže súvisieť aj s tým, že už pár dní sa blíži 49. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa, ktoré sa uskutočnilo 21. augusta 1968 a násilne tak ukončilo proces Pražskej jari a pokus jej lídra Alexandra Dubčeka o vytvorenie socializmu s ľudskou tvárou, teda režimu, v ktorom by bolo pre všetkých občanov viac slobody a demokracie.

(ars, foto a video: Pamataj)  

Páčil sa vám článok?