Zatvoria cintoríny? Silný vietor v nich spôsobil kalamitu

11.8.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Veterná smršť, ktorá sa vo štvrtok (10.8.) večer prehnala Bratislavou, spôsobila na cintorínoch a v areáli krematória v správe organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy mimoriadnu kalamitnú situáciu, ktorej odstraňovanie potrvá minimálne týždeň.

Informoval o tom riaditeľ organizácie Radoslav Vavruš. „Rozsah vzniknutých škôd na drevinách a cintorínskej architektúre je v štádiu zisťovania a posudzovania. Aj na základe výsledkov zhodnotenia prijme Marianum ďalšie opatrenia, ktoré môžu viesť až k uzatvoreniu krematória a cintorínov,“ podotkol riaditeľ. Verejnosť žiada, aby vzniknutú situáciu rešpektovala a reálne hodnotila personálne a technické možnosti správcovskej organizácie pri odstraňovaní vzniknutých škôd.

My sme sa boli pozrieť na Martinskom cintoríne v Ružinove (na fotografiách). Možno povedať, že na tomto cintoríne sme škody väčšieho rozsahu nevideli. Našli sme síce jeden zvalený náhrobný kameň, ale dokonca väčšina kahancov či váz ostali po búrke na svojom mieste. 

Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok v noci silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu (km/h). Nepriaznivé počasie na západnom Slovensku zapríčinilo takmer 200 výjazdov hasičov. Najviac zásahov bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahovali pri 105 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie