Pred Vajnormi položili novú vozovku a spravili aj cyklotrasu. Ako sa vám pozdáva?

6.8.2017
0

Zdroj: FB Bratislava works

Páčil sa vám článok?

Medzi Zlatými Pieskami a mestskou časťou Vajnory je nadjazd vedúci ponad výpadovku z mesta. Práve tu nedávno magistrát robil rekonštrukciu cesty popri ktorej vedia aj nová cyklotrasa. Aj keď je to oveľa lepšie ako v minulosti, tak úplne ideálne to ani podľa cyklistov nie je...

Zdroj: FB Bratislava works

„Ak si myslíte, že nakreslenie pásu s logom bicyklov na krajnicu takej frekventovanej  cesty je vybudovanie cyklotrasy, tak sa mýlite,“ napísal k fotografiám zverejneným na sociálnej sieti Bratislava Works jeden z Bratislavčanov. 

Zdroj: FB Bratislava works

„Určite je to lepšie ako sa púšťať po tej rozbitej krajnici, ktorá tam bola predtým, ale stále je to iba úzky pruh vedľa hlavnej cesty, kde budú musieť autá cyklistov obiehať a tak vznikne mnoho nebezpečných situácií,“ tvrdí diskutujúci Milan. „Tiež si myslím, že systémové riešenie nespočíva v tom, že cyklistov umiestnite hneď vedľa hlavnej cesty, kde denne prejdú tisícky áut. Prečo? Predstavte si, že máte dve tri deti a idete s nimi cyklotrasou. Vieme ako to dopadávalo na petržalskej hrádzi a to boli len korčuliari a cyklisti vedľa seba s podobným priestorom. Auto vs. cyklista dopadne jednoznačne. Viem si predstaviť takéto riešenie cez premostenie, kde nie je priestor na svojbytný prechod z dôvodu financií, ale inak treba okamžite oddeliť autá od cyklistov! Až potom to bude plnohodnotná cyklotrasa. Stále mi to pripomína len dočasné a polovičné riešenia. Veď tu naozaj nie je zastavaná plocha ako niekde v centre mesta, takže ten priestor na vznik cyklotrasy tu bol, ale sa vôbec nevyužil,“ prezentoval svoj názor Tomáš.

Do diskusie sa zapojil aj Andrej Kothaj s pomerne rozumným názorom, že do témy o cyklotrasách sa zapájajú väčšinou dva druhy ľudí – rekreační cyklisti ich chcú mať čo najbezpečnejšie a čo najďalej od áut a potom sú tu cyklisti, pre ktorých je bicykel dopravným prostriedkom a preto používajú na presun z bodu A do bodu B čo najkratšiu trasu. „Toto riešenie tejto cesty možno nevyhovuje vôbec prvej skupine, ale pre druhú skupinu je to výborné riešenie. Ak chcem najkratšiu cestu a nejaká bezpečná cyklocesta by viedla obľukou, tak radšej použijem cestu pre autá, bez ohľadu na to akou rýchlosťou tam jazdia.  Otázka je či budeme navzájom hundrať na riešenia alebo radšej sa zameriame na simultánny rozvoj oboch typov cyklotrás,“ dodal Andrej. Ďalší z diskutérov zase upozornil  na takých cyklistov, ktorí tvrdia, že jazdiť po meste je nebezpečné, ale pritom neovládajú ani základné pravidlá cestnej premávky. „Takí sú nebezpeční v prvom rade sami sebe, ale oni sa budú radšej na všeličo vyhovárať, než by si priznali svoju chybu,“ uzavrel tému Michal. A čo si o novej cyklotrase pred Vajnormi myslíte vy?

(ars, foto: FB Bratislava Works)

Páčil sa vám článok?