Sviatok milovníkov koní: V Ovsišti štartujú medzinárodné jazdecké preteky

4.8.2017
0

Zdroj: Mercedes-Benz Grand Prix BA 2016

Páčil sa vám článok?

Už od dnes až do nedele budete máte príležitosť pokochať sa pohľadom na krásne kone a jazdcov na 52. ročníku medzinárodných jazdeckých pretekov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava v areáli jazdeckého klubu TJ Slávia STU v petržalskom Ovsišti.

Vstup do areálu je bezplatný. O súťaže, v ktorých je cieľom čo najrýchlejšie a bezchybné zdolanie prekážkovej trate, je mimoriadny záujem.Očakáva sa účasť viac ako 240 koní z 21 krajín vrátane pre nás exotických ako napríklad Thajsko, Bermudy či Japonsko. O veľkom záujme o preteky svedčí aj fakt, že na čakačke bolo vyše 90 koní

Od dnes od 8.00 h ráno do nedele večera prebehne celkom 22 súťaží. Hlavnými súťažami sú: súťaž č. 6 Veľká séria, FEI World Cup kvalifikácia (kvalifikácia na Svetové jazdecké hry 2018 v Severnej Karolíne/USA) v sobotu popoludní a súťaž č. 10 - Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava v nedeľu  popoludní. Staviteľom parkúrov bude osvedčený Eduard Petrovič z Chorvátska.

Divácky veľmi obľúbené Bariérové skákanie je na programe v sobotu podvečer. Okrem športových súťaží sú pripravené vystúpenia Lipicanov z NŽ Topoľčianky v sobotu poobede a v nedeľu pred obedom a pre deti bude k dispozícii zábavný kútik.

Parkúrové kone sú ešte elegantnejšie a ušľachtilejšie ako tie dostihové. Podkoniari, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou parkúrového jazdca, sa o kone starajú od rána do večera a nastylujú ich aj na preteky. Oproti dostihovým koňom, ktoré končia kariéru zhruba v piatich rokoch, parkúrové s ňou práve v tomto veku začínajú a vrchol majú medzi 9 a 14 rokmi.

Aj parkúroví jazdci sa od džokejov líšia. Hoci štíhlosť je výhodou, nemusia tak striktne dbať na líniu a jazdiť môžu aj do šesťdesiatky. A počas pretekov sú s koňom nielen jedno telo-jedna duša, ale ladia s nimi aj imidžom. Majú predpísaný úbor, ktorí musia dodržať - počnúc čižmami, cez nohavice, sako až po pokrývku hlavy.

FOTOGALÉRIA:

​(ms, in)

Páčil sa vám článok?