FOTO: Hudba, trhy, historické bicykle, no najmä ríbezle. V Devíne to žilo

15.7.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pod hradom Devín sa v sobotu konalo kulinársko-kultúrno-hudobné podujatie Ríbezľový Devín.

Cieľom podujatia je spropagovať samotné ovocie, ale aj dlhoročnú tradíciu výroby ríbezľového vína. Akcia sa začala o 10.00 h a trvala do 22.00 h. Ako to na podujatí vyzeralo, sme sa boli pozrieť pár minút od jeho otvorenia i v priebehu akcie.

Podujatie ponúka priestor na prezentáciu samotnej ríbezle a rôznych výrobkov z tohto ovocia, napr. bublaniny, džemov a sirupov či zmrzliny, chýbať nebude ani ríbezľový burčiak. Atmosféru spríjemňovala swingová hudba, balkan beats či reggae. Návštevníci si mohli vychutnať aj farmárske a remeselné trhy, bazár starožitností, sokoliarsky dvor či medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch, nezabudlo sa ani na detských návštevníkov.

Devín bol oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré však po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži. Výroba vína má veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú.

FOTOGALÉRIA:

(TASR, ms)

Páčil sa vám článok?