Devínom sa bude v sobotu opäť niesť vôňa ríbezlí

12.7.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pod hradom Devín sa v sobotu (15.7) uskutoční druhý ročník kulinársko-kultúrno-hudobného podujatia Ríbezľový Devín.

Jeho cieľom je nielen spropagovať samotné ovocie, ale aj dlhoročnú tradíciu výroby ríbezľového vína. Informoval o tom Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Na sobotňajšom podujatí sa teda bude prezentovať nielen ovocie ako také, ale aj rôzne výrobky z neho, napr. bublanina a pečené zákusky, džemy a sirupy, zmrzlina i dreň, chýbať nebude ani ríbezľový burčiak. V rámci kultúrno-hudobného programu odznie okrem iného swingová hudba, balkan beats či reggae. Návštevníci sa môžu tešiť aj na farmárske a remeselné trhy, bazár starožitností, sokoliarsky dvor či medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch, ktorí predvedú jazdu elegancie a zavítajú aj do neďalekého rakúskeho zámku Schloss Hof. Pre deti sú pripravené viaceré atrakcie či maľovanie na tvár.

Devín bol oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré však po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži. Výroba vína má veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú. Akcia sa začína o 10.00 h a potrvá do 22.00 h.

(TASR)

Páčil sa vám článok?