Mesto zrekonštruovalo dva rybníky na Železnej studienke

25.6.2017

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

V rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy sa zrekonštruovali dve vodné nádrže (č. 3 a č. 4), známe ako rybníky na Železnej studienke, ktoré sú v správe Mestských lesov v Bratislave.

Do rybníkov sa tak pomaly vracia život. Projekt revitalizácie oboch rybníkov trval od októbra 2016 do apríla 2017 a celkové náklady na ich rekonštrukciu predstavovali viac ako 207 000 eur. Železná studienka patrí medzi najnavštevovanejšie rekreačné lokality Bratislavy. Za oddychom alebo športom sem chodia najmä cez víkendy stovky ľudí. Ako informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „Tieto vodné nádrže boli dlhodobo v havarijnom stave, bez ich rekonštrukcie im hrozilo trvalé vypustenie a Bratislavčania a návštevníci  by tak prišli o dva krásne rybníky na Železnej studienke.“ Okrem požiarnej a klimatickej funkcie majú rybníky aj estetickú hodnotu a plnia rekreačnú funkciu celomestského významu, čím do tejto lokality ideálne zapadajú.

Rekonštrukcia bola zameraná na vodohospodárske objekty, t. j. boli zrekonštruované, resp. novovybudované nápustné a výpustné objekty na rybníkoch 3 a 4 kvôli ich ďalšej prevádzke a funkčnosti. Zrekonštruované objekty tak budú môcť po ich obnove znova slúžiť na napúšťanie nádrží, udržiavanie prevádzkovej hladiny v nich, ako aj reguláciu prietokov v nádržiach či úplné vypustenie nádrží.  

Rekonštrukcii pamiatkovo-chránených objektov na rybníkoch a vypúšťaniu nádrží v spojitosti s ich revitalizáciou predchádzali záchranné práce súvisiace s výlovom rýb a ďalších vodných živočíchov, ktoré boli dočasne umiestnené vo zvyšných vodných nádržiach na Železnej studienke.

Po uskutočnení rekonštrukčných prác začali Mestské lesy od konca mája 2017 s ich postupným napúšťaním. Pri tej príležitosti zároveň prebiehajú záťažové testy na konštrukcii vodných stavieb. Overovacia prevádzka diela potrvá minimálne 6 mesiacov, skúšobná prevádzka vzhľadom na rozsah a typ diela potrvá približne rok.

Návštevníci obľúbenej Železnej studienky môžu odteraz relaxovať nielen v príjemnom chládku okolitej prírody, ale aj v blízkosti znovu napustených rybníkov, ktoré zároveň aj ochladzujú okolité prostredie, čo vieme oceniť najmä počas horúcich letných dní v meste.

Projekt rekonštrukcie vodohospodárskych objektov Protipožiarne nádrže na Železnej studienke č. 3 a č. 4 realizovalo Hlavné mesto Bratislava v spolupráci s Pamiatkovým úradom SR a Mestskými lesmi v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, pričom zhotoviteľ diela realizoval stavbu v zmluvne stanovenom termíne a odovzdal ju 28.4.2017.

Termín ukončenia projektu sa z pôvodného marcového termínu 26.3.2017 predĺžil o jeden mesiac z dôvodu dlhotrvajúcich nepriaznivých poveternostných podmienok v období zimných mesiacov, kedy bola podstatne obmedzená až znemožnená možnosť výstavby, a tým došlo k spomaleniu realizácie diela.

V rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – Bratislava, zelenaj sa, ktorý je finančne odmenený z grantu Finančného mechanizmu EHP a Nórska a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v celkovej sume 3 337 640 eurr bolo celkovo zrealizovaných 10 čiastkových projektov. Okrem rekonštrukcie dvoch rybníkov č.3 a č.4 na Železnej studienke boli ďalej realizované projekty: Obnova zelene na Nám. hraničiarov v Petržalke, obnova zelene na Hlavnom a Františkánskom námestí, obnova aleje na Námestí slobody, výsadba stromoradia Dolnozemskej ulici v Petržalke a na Rožňavskej ceste,  realizácia Parčíka Svoradova v Starom Meste a projekt zelenej strechy na Domove seniorov ARCHA na Kramároch, Gaštanica na Kolibe, ako aj Športpark JAMA v Novom Meste. Tento projekt bol súčasťou programu  Prispôsobenie sa zmene klímy, ktorého správcom je Úrad vlády SR a jeho cieľom  bolo zvýšenie pripravenosti hlavného mesta SR na negatívne dopady klímy, čím sa  Bratislava výrazne nasmerovala na zlepšenie kvality obytného a prírodného prostredia, ako aj ochrany zdravia a majetku obyvateľov mesta.

Páčil sa vám článok?