Právna poradňa: Dovolenka a pracovné právo I.

11.10.2016
0
Právna poradňa: dovolenka a pracovné právo i. - pravna_poradna
Páčil sa vám článok?

V zmysle Zákonníka práce vzniká zamestnancovi nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť, dovolenku za odpracované dni alebo napokon dodatkovú dovolenku.

Pokiaľ ide o podmienky vzniku nároku na dovolenku za kalendárny rok, v tejto súvislosti zákon zavádza podmienku výkonu práce u zamestnávateľa aspoň 60 dní v kalendárnom roku. V prípade, že pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka, vzniká zamestnancovi nárok na pomernú časť dovolenky za kalendárny rok. Pomerná časť dovolenky sa vyráta ako jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru. Čo sa týka základnej výmery dovolenky, táto predstavuje najmenej štyri týždne, u zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku je to najmenej päť týždňov.

Ak zamestnancovi nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával u zamestnávateľa v kalendárnom roku prácu aspoň 60 dní, vzniká mu nárok na dovolenku za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Posledným druhom dovolenky, ktorý prichádza do úvahy, je dodatková dovolenka. Tá sa týka zamestnancov, ktorí pracujú po celý kalendárny rok pod zemou pri ťažbe nerastov alebo pri razení tunelov a štôlní, a zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé. Poskytuje sa v dĺžke jedného týždňa, resp. ak zamestnanec pracuje v uvedených podmienkach len časť kalendárneho roka, patrí mu za každých 21 takto odpracovaných dní dvanástina dodatkovej dovolenky.

JUDr. Dionýz Stehlík
JUDr. Pavel Jurek
0917 822 723

Páčil sa vám článok?