Obnova polikliniky v Karlovej Vsi zníži jej prevádzkové náklady

9.1.2016
0
Obnovy polikliniky v karlovej vsi zníži jej prevádzkové náklady - poliklinika_karlova_ves
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia obvodového plášťa polikliniky v Karlovej Vsi by mala ušetriť náklady na vykurovanie budovy o 25 až 30 percent. V súvislosti s uskutočnenou prvou etapou celkovej obnovy zdravotníckeho zariadenia to dnes pre médiá uviedol lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Valerián Potičný.

Rekonštrukcia strechy, zateplenie budovy a výmena všetkých okien stála samosprávny kraj, pod ktorého správu poliklinika patrí, 1.100.000 eur s DPH. Ďalšie etapy rekonštrukcie by celkovú sumu potrebnú na kompletnú obnovu zdravotníckeho zariadenia mali zvýšiť na približne 2,5 milióna eur. "V tomto roku pristúpime k rekonštrukcii vnútorných priestorov, v roku 2017 budeme rekonštruovať terasu polikliniky," informoval o ďalších krokoch Potičný.

Tohtoročná rekonštrukcia vnútorných priestorov sa má týkať aj výťahov či sociálnych zariadení, ale i obnovy RTG oddelenia, ktoré od januára tohto roku prešlo pod správu polikliniky. "Rekonštrukcia RTG oddelenia je vyčíslená na 300.000 eur, jej súčasťou bude aj najmodernejšie prístrojové vybavenie," informoval Potičný.

Lekár BSK pripomenul, že od kolaudácie budovy v roku 1980 nedošlo až doposiaľ k žiadnej výraznejšej rekonštrukcii polikliniky. "V rámci spádovej oblasti pritom toto zdravotnícke zariadenie poskytuje starostlivosť pre približne 70.000 ľudí, celková rekonštrukcia je preto nevyhnutá," zdôraznil Potičný.

Podľa riaditeľky polikliniky Galiny Lopatovej pozitívnu spätnú väzbu už vyjadrili aj návštevníci polikliniky. "Páči sa im nový vzhľad budovy a oceňujú to, že v interiéri je vďaka úpravám výrazne teplejšie," uviedla pre TASR.

Obnova polikliniky v Karlovej Vsi je súčasťou plánu BSK rekonštruovať v najbližších rokoch budovy v správe kraja. Obnova sa má týkať zdravotníckych zariadení, školských budov i kultúrnych pamiatok. Týkať sa má tiež deinštitucionalizácie sociálnych služieb v kraji. Na tento projekt komplexných rekonštrukcií kraj v máji 2015 vyhlásil tender s nadlimitnou zákazkou v hodnote 42 miliónov eur. Súťaž stále prebieha.

(TASR)

Páčil sa vám článok?