V Bratislave bolo šesť snehových kalamít, padol aj snežný rekord

6.3.2013
0
V bratislave bolo šesť snehových kalamít, padol aj snežný rekord - snezienky
Páčil sa vám článok?

Tohtoročná bratislavská zima nebola podľa klimatológov výnimočne chladná, prekvapila však niekoľkými snehovými kalamitami a rekordmi.

Zima bola menej mrazivá ako tá predchádzajúca. Najchladnejší zo všetkých troch zimných mesiacov bol december. Rok predtým prišli najväčšie mrazy až na prelome januára a februára. V porovnaní s poslednými piatimi zimami bola tohtoročná kdesi uprostred. Vývoj zrážok však celú zimu gradoval. Na Kolibe dosiahol vo februári takmer 110 cm, čím bol prekonaný rekord od roku 1951.

Počas zimy prevládal jeden typ poveternostnej situácie, čo zapríčinilo, že na západnom Slovensku bolo chladnejšie ako na východnom. Na východe síce bolo veľa zrážok, no snehu menej. „Úplne naopak to bolo v Bratislave, kde sa striedala jedna snehová kalamita za druhou. Aj keď Bratislava je povestná tým, že snehová kalamita je tam aj pri pár centimetroch snehu, v tohtoročnej zime boli dôvody na vznik kalamít naozaj objektívne. V decembri bola jedna, v januári dve a vo februári tri, pričom sa nebrali do úvahy niektoré menej významné snehové epizódy. V Bratislave je to počas jednej zimy výnimočná situácia,“ uviedol klimatológ Pavel Faško.

Bratislavská samospráva minula na zimnú údržbu dvakrát toľko peňazí ako vlani. V priebehu zimy totiž napadlo toľko snehu, že ak by sa všetky vrstvy spočítali, snehová pokrývka by dosiahla na Kolibe až 148 cm.

Marec je považovaný za jarný mesiac, čo však podľa Faška nevylučuje, že nebude ešte snežiť. V nižších polohách by však malo snežiť iba prechodne a krátkodobo. Dni sa predlžujú a teplota má začať stúpať, čo prispieva k prebúdzaniu jarnej prírody.

(mch)

Prvé snežienky v bratislavských lesoch ohlasujú príchod jari.
FOTO - Pavel Neubauer / TASR


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie