M. Šavelová: ZOO Bratislava môže chovať aj gorily

24.2.2012
0
M. šavelová: zoo bratislava môže chovať aj gorily - Zoo1
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Zoologická záhrada sa vlani rozrástla o viacero nových obyvateľov. Pribudli mláďatá jaguára, šimpanza, tigra, hrošíka, leoparda, zebry a v závere roka aj malá žirafa. Aký bol tento mimoriadne plodný rok z pohľadu vedenia, na to sme sa spýtali riaditeľky ZOO Bratislava Miloslavy ŠAVELOVEJ.

- Rok 2011 bol pre ZOO Bratislava veľmi úspešný. Nielen z hľadiska prírastkov mláďat, ale aj z hľadiska návštevnosti, ktorá vlani dosiahla rekord - vyše 336-tisíc návštevníkov. Vlani sa nám narodili viaceré druhy zvierat. Z tých najvzácnejších by som spomenula jaguára amerického, leopardy cejlónske, tigre biele, šimpanza učenlivého, hrošíka libérijského a koncom roka - 3. decembra sa nám narodila malá žirafa Rotschildová. Doviezli sme aj párik veľmi vzácneho druhu pandy červenej.

Aké prírastky plánujete či očakávate tento rok?

- Prírastky mláďat sú v rukách prírody a nám sa len ťažko predpovedajú. Produkciu mláďat však vieme korigovať oddelením chovného páru v čase ruje. Napríklad naša biela tigrica Shilang je ešte mladá a rodila už tretíkrát, takže na rok ju určite odstavíme. Momentálne neviem o žiadnej gravidite, takže sa necháme prekvapiť. Veľmi by som si však želala prírastky od nového páru pandy červenej, alebo od páru leva juhoafrického, ktorému sa, zatiaľ, pokiaľ ide o mláďatá, veľmi nedarí.

Máte nový moderný pavilón primátov, kde sú šimpanzy a orangutány. Neuvažujete o rozšírení chovu o dnes také populárne gorily?

- To by sme naozaj veľmi radi. Pôvodne sme totiž plánovali v tomto novom pavilóne primátov umiestniť orangutány a práve gorily, lenže koordinátor chovu pre Európu nám gorily neodporučil, takže sme tam nakoniec umiestnili šimpanzy. Po otvorení pavilónu ho navštívil aj koordinátor chovu a skonštatoval, že je vhodný aj pre chov goríl a dal nám súhlas na ich chov. Aby sme ich mohli chovať, museli by sme presťahovať šimpanzov, na čo však treba nemalé finančné prostriedky. Ak by sa nám teda podarilo zrekonštruovať staré chovné zariadenie primátov na jednoduchý, ale moderný a účelný pavilón šimpanzov, tak by sme sem presťahovali šimpanzy a sme pripravení chovať aj gorily. Náš pavilón primátov je riešený pre dva druhy ľudoopov a tie tam momentálne sú - orangutány a šimpanzy. Zatiaľ to však neprichádza do úvahy, pretože na kapitálové výdavky máme na tento rok nula eur.


Všetky mestské organizácie vlani a aj tento rok dostali menej peňazí v mestského rozpočtu. Ako sa ZOO Bratislava s krátením finančných prostriedkov vysporiada? Na zvieratách sa, zrejme, šetriť nedá...

- To určite nie, ešte nikdy sme nesiahli na kŕmne dávky. Nás toto krátenie finančných prostriedkov neteší. Momentálne hospodárime s rozpočtom, ktorý nám umožňuje pokryť základnú prevádzku. Vrátane našich príjmov, ktoré dopĺňame z podnikateľskej činnosti, ktorú máme mestským zastupiteľstvom povolenú. Najhoršie na tom je, že momentálne nemôžeme budovať nové chovné zariadenia, ktoré potrebujeme. Celkový rozvoj zoologickej záhrady sa vlastne zastavil.

O návštevu ZOO je paradoxne najväčší záujem, keď je počas podujatia Bratislava pre všetkých zadarmo. Znamená to,že ľudia nechcú za návštevu ZOO platiť? Alebo je vstupné vysoké?

- To vstupné nie je v dnešnej dobe vysoké. Bratislava pre všetkých dáva možnosť navštíviť ZOO i sociálne slabším skupinám. Keďže počas tohto víkendu zavítajú do ZOO davy ľudí, nie je návšteva pre nich veľmi komfortná. Takže ľudia vidia zoologickú záhradu zadarmo, ale nemajú také pohodlie, ako po iné dni, keď je to určite komfortnejšie. Chápeme, že nie každá rodina má také poríjmy, aby si to mohla viackrát do roka dovoliť. Výška vstupného je podľa nášho názoru adekvátna. Zahŕňa celodenný pobyt v ZOO a v Dinoparku, kde je počas leta aj 3D kino. Ľudia teda môžu celý deň stráviť a oddýchnuť v ZOO. Ak si porovnáte cenú vstupného do ZOO, ktorá je pre dospelého 4,50 eura a pre deti do 15 rokov 3 eurá, s cenou do kina, kde to pre jedného stojí okolo 6 eur, ponúkame viac zážitkov a nielen na dve hodiny, ako trvá filmové predstavenie. Navyše návšteva ZOO je atraktívnejšia, cez víkendy ponúkame ďalšie sprievodné podjatia ako je komentované kŕmenie zvierat, ukážky výcviku zvierat a podobne.

Aké aktivity pripravuje, aby ste tento rok prekonali vlaňajší rekord v návštevnosti?

- Aj napriek ťažkej finančnej situácii sa snažíme návštevníkom ponúknuť tradičné podujatia a také aktivity, ktoré by ich do ZOO prilákali. Medzi veľmi obľúbené patrí komentované kŕmenie zvierat, počas ktorého vidia návštevníci zvieratá v pohybe a zároveň sa dozvedia poučné informácie o danom druhu. Z tradičných podujatí na tento rok spomeniem Deň vtáctva 2. apríla, podujatie Bratislava pre všetkých 21. a 22. apríla, Deň detí 2. alebo 3. júna, Európska noc netopierov, Medzinárodný deň zvierat a Deň sponzorov, čo je 6. októbra, a Mikulášske kŕmenie zvierat, ktoré je tiež veľmi obľúbené.

Neraz návštevníci odchádzajú sklamaní, pretože v čase ich návštevy zvieratá spali alebo boli schované. Kedy by ste odporučili návštevu zoologickej záhrady, aby návštevník videl, čo najviac zvierat?

- Závisí od toho, ktoré zvieratá chce návštevník vidieť. Mnohé zvieratá majú u nás taký režim, ako vo voľnej prírode. Najmä africké zvieratá vo voľnej prírode okolo obeda ležia a oddychujú, a toto robia aj u nás. Ťažko teda povedať pre všetky druhy, kedy je najvhodnejší čas na návštevu. Hlavne netreba tie zvieratá dráždiť, pretože pozorovaním sa návštevník dozvie viac. Neodporúčam navštevovať zoologickú záhradu pre záverečnou, na čo sa potom mnohí rozčuľujú a sťažujú si, že veľa nevideli. Niektoré zvieratá totiž večer chcú mať pokoj a odchádzajú do vnútornej časti chovného zariadenia. Takže odporúčam prísť v priebehu dňa, rozhodne nie večer pred záverečnou. Prípadne navštíviť ZOO aj viackrát.

Zhováral sa Radoslav Števčík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?