Aj ľudia bez prístrešia sú individuality

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V mrazivej noci zo soboty na nedeľu sa najmenej päť bezdomovcov rozhodlo vzdorovať počasiu, než by mali prijať pomocnú ruku, traja z nich skončili v nemocnici, jeden napokon požiadal mestskú políciu o odvoz do útulku.

Tým najväčším je v súčasnosti stanový tábor v priestoroch zariadenia Mea Culpa v mestskej časti Vrakuňa. K dvom stanom slúžiacim na hygienické potreby a štyrom na nocľah cez víkend pridali pracovníci úradu civilnej ochrany a hasiči ďalších päť, takže kapacita sa zvýšila z 50 na 120 lôžok.

Prvú noc prišlo 18 nocľažníkov, v piatok 37, v sobotu 55 a z nedele na pondelok tu prespalo už 85 ľudí. Do starostlivosti o osadenstvo sa zapájajú už aj mimovládne organizácie. V zariadení dostanú bezdomovci jedno teplé jedlo. Nocľaháreň sa otvára o 18. hodine, prísť však možno až do 23. hodiny, a ráno o ôsmej ju musia opustiť. Práve vtedy by sa mali o nich postarať mimovládne organizácie - je tam napríklad klient s malou dcérkou, ktorý prišiel o prácu, a teda aj o podnájom. Teplota je v týchto dňoch kritická aj cez deň a má to tak vytrvať do konca mesiaca.

Priestory, ako aj elektrinu poskytol prakticky bezplatne magistrát, stany a vybavenie sú z rezortu vnútra. Jeho šéf Vladimír Palko povedal: „Nemáme žiadne skúsenosti s humanitárnou pomocou na Slovensku, ale vzhľadom na to, že situácia tu bola mimoriadna a doteraz počas zimy zahynulo na podchladenie 18 bezdomovcov, tak konáme.“ Zakrátko sa naplnili aj jeho slová o rozšírení tábora v prípade potreby. Predpokladá sa, že zariadenie by malo fungovať do konca februára.

Vybudovanie tábora pre bezdomovcov čírou zhodou okolností kolidovalo s vyprázdnením budovy Mea Culpa, ktorú mesto zverilo na prevádzkovanie neziskovej organizácii Domov pre každého. V budove bývali prevažne neplatiči, ktorým našli iné dočasné ubytovanie.

O náročnosti práce s bezdomovcami svedčí i tento kontrast: sú medzi nimi takí, ktorým útulok umožní zachrániť blízke bytosti, kým nezískajú novú prácu, a teda aj novú strechu, ale i dve dámy, ktoré v prvú noc došli na nocľah po polnoci - taxíkom.

Páčil sa vám článok?