Predsavzatie je aj nemať predsavzatie

11.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zo silvestrovsko-novoročných predsavzatí žijú humoristi tak dlho, že sa stalo módou nedávať si žiadne. Veľmi to nepomôže, lebo aj nemať predsavzatie je predsavzatie.

Platí tu matematická axióma, že nula na nultú je jeden. Prečo? LEBO! Pretože ak sú všetky čísla na nultú jeden, prečo by číslo nula umocnené na nultú malo byť, povedzme, dva? Alebo nula? Poriadok musí byť.

Zoberte si takú kalamitu. Nielen na Silvestra, ale aj cez rok sa menej skúsení vodiči obávajú poľadovice a podobných katastrof a zaprisahávajú sa, že už si v takom počasí za volant nesadnú, ale pľušť príde a idú aj oni. Niekedy aj karosérie. Čo je viac hluku, ako škody. Niekedy aj ľudia, čo je zasa viac tragédie, ako škody - v každom prípade je to výsledok ľudskej hlúposti.

A to je ešte väčšia tragédia.

Nový rok je tu v skutočnosti preto, aby sa úrady mali od čoho odraziť, keď vyrubujú poplatky, upravujú (archaicky: výrazne zvyšujú) ceny, počítajú dlžníkov a odhadujú budúci príjem. Obyčajnému človeku Nový rok prakticky neslúži, preto si môže vybrať okrem gregoriánskeho, teda katolíckeho, aj juliánsky, teda pravoslávny, ale aj vietnamský, čínsky, židovský, arabský a zaiste aj mayský a tak ďalej. Penziu si aj tak nepriblíži. Aby malo zmysel tento neexistujúci prelom nejako pripomínať a posielať honoráre za estrády z roka na rok stupídnejšie, stanovila sa prax pre tento sviatok si dávať predsebavzatia, pardon, predsavzatia. Slovo je to staré - znamená vziať si niečo za cieľ a postaviť to pred seba (sa) do ďalšej budúcnosti. Je v tom veľa pekného. Možno ten sa (Sa) príde, ako je to u nás na Slovensku zvykom, a urobí to za nás. A ak nie, o pár mesiacov je tu prelom rokov zasa, jedno „pred sa“ máme v talóne.

Ale ako sme skonštatovali, módou je nedávať si predsavzatia, ani predsebavzatia, len to jedno, že si ho nedáme.

Móda je to veľmi vplyvná a dlhoročná. Tu, u nás, na Slovensku, sa už roky nič nezmenilo, stále je to rovnaké. Stále čakáme, kým príde SA, a tak aj tento rok bude ako minulý. A bude budúci.

Len my ponúkneme iný stĺpček.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?