Občania bojujú o presadené stromy

11.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Napísali nám rozhorčení obyvatelia z Dlhých dielov. Sťažujú sa na to, že im nedávno spred vchodu na Ulici Jána Stanislava zmizli stromčeky, ktoré si tam pred desiatimi rokmi sami vysadili.

Podľa obyvateľov, za ktorých sa podpísal Ľubomír Drahovský, stromčeky zmizli pred vchodmi číslo 29 a 33 na jednom z posledných zelených priestorov, naproti ktorému vyrástol obytný dom investora, istej súkromnej spoločnosti.

„Obyvatelia týchto domov si hneď po nasťahovaní, teda pred viac ako desiatimi rokmi, prácne vysadili a ešte prácnejšie udržiavali smreky, borovice a lipky,“ píše čitateľ. Investor podľa neho pred odsúhlasením stavby sľuboval, že vysadí novú zeleň namiesto tej, ktorú táto stavba zlikvidovala. „Nestalo sa. O to väčšie prekvapenie čakalo obyvateľov, keď zistili, že desaťročná borovica, malé smreky i lipka boli premiestnené na trávnik pri budove Miestneho úradu Karlova Ves na Námestí sv. Františka,“ konštatuje Ľ. Drahovský za viacerých obyvateľov na Dlhých dieloch.

V stanovisku Miestneho úradu mestskej časti Karlova Ves, ktoré nám poskytol prednosta Albert Liptovský, sa uvádza, že „ukradnutá lipa“ stojí na svojom mieste doposiaľ. Malé stromčeky, aj keď nekvalitné, boli presadené na verejné plochy na Fadruszovej a Špiezovej ulici (miestny úrad sídli na Nám sv. Františka 8 ).

Podľa neho v nariadení mestskej časti Karlova Ves o tvorbe a ochrane verejnej zelene sa „zakazuje vysádzať stromy bez súhlasu správcu zelene“. Prednosta okrem toho upozorňuje aj na mestské nariadenie, podľa ktorého „za poškodenie zelene sa považuje najmä ...vysádzanie stromov a krov bez súhlasu správcu zelene...“

Podľa A. Liptovského, napriek tomu, že stromčeky boli vysadené v rozpore s nariadením, starostka Iveta Hanulíková má záujem na maximálnom zachovaní a rozvoji zelene. Preto prikázala tieto stromčeky presadiť, aby ich stavebník náhodou nepoškodil. Dodal, že na mieste súčasného trávnika má povolené, v súvislosti so stavbou obytného domu, vybudovať zariadenie staveniska s podmienkou, že zeleň (kríky, stromčeky) presadí na iné vhodné miesto.

Ľubomír Drahovský však tvrdí, že nešlo o lipu, ale predovšetkým o viac ako 10- ročnú borovicu, ktorá je zasadená na rohu budovy, v ktorej sídli Miestny úrad Karlova Ves. Obyvatelia domu č. 31 na Ulici J. Stanislava budú podľa neho požadovať finančnú náhradu nielen za borovicu, ale aj za smreky a za ďalšiu lipku, ktorá je zasadená podľa vyjadrenia prednostu úradu na Fadruszovej (v tesnej blízkosti budovy sídla miestneho úradu).

„Prekvapilo ma citovanie z nariadenia mestskej časti o ochrane verejnej zelene, podľa ktorého by musela mestská časť zlikvidovať všetky stromčeky a kríky pri obytných budovách, ktoré si vysadili občania nielen na Ulici J. Stanislava, ale aj vo dvore medzi Ulicou J. Stanislava a Ľ. Fullu, “ uviedol Ľ. Drahovský.

(rob)

Páčil sa vám článok?