Kaviarne oživili historické jadro Bratislavy, väčšina z nich určite stojí za návštevu

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Centrum Bratislavy sa za posledných pár rokov zmenilo doslova na nepoznanie. Začalo žiť nielen cez deň, ale čulý ruch v ňom pulzuje až do neskorého večera.

Zásluhu na tom majú aj kaviarne, ktoré sa do historického jadra a na jeho pešiu zónu po dlhom čase vrátili. Dokonca to niekedy vyzerá tak, že neprejde týždeň, aby tu neotvorili ďalší podnik.

ANTIK CAFE, Rybárska brána

Patrí k najobľúbenejším kaviarňam na korze. Napriek označeniu „hostinec“ na dverách je Antik štýlovou a originálnou kaviarňou. Neveľkému interiéru so starými obrazmi a svietnikmi na stenách dominuje zrkadlová stena a bar, kde sú až po plafón vyložené fľaše všetkých nápojov, ktoré ponúkajú. Atraktívne je i sedenie v prútených kreslách na ulici pred Antikom. Ochutnať tu môžete napríklad jeden z 1300 miešaných nápojov alebo jednu z 11 teplých a 8 druhov ľadových káv. Najnovšie ponúkajú aj raňajkové menu z croissantu, masla, džemu, medu, presso kávy a deci čerstvej ovocnej šťavy.

CAFÉ KÚT, Zámočnícka ulica

Tlmené svetlo malých lampičiek, ošúchané zariadenie v historizujúcom štýle, tmavooranžové steny, to sú poznávacie znaky tejto originálnej kaviarne v kúte Zámočníckej ulice. K jej špecialitám patria tapas - malé jedlá k pitiu. Cestovinové šaláty, nakladaný syr s olivami, nakladaná mozarella, slané i sladké štrúdle dokážu zasýtiť a rozhodne stoja za ochutnanie. Káva patrí v Bratislave k tým lepším. Pohár vody a keksík k nej je aj tu samozrejmosťou.

KAFFE MAYER, Hlavné námestie

Kaviareň s najdlhšou tradíciou v samom srdci Bratislavy pripomína časy C.K. monarchie, keď Viedenčania chodili na kávu a zákusky do Prešporku. Napriek snahe navodiť príjemnú atmosféru, pôsobí trochu chladným dojmom. Obsluha je slušná, má však niektoré osobitosti, ku ktorým patrí aj spoločný účet ku každému stolu. Najväčšou pýchou Mayera sú torty a zákusky. Okrem pressa či cappucina majú v ponuke aj 8 špeciálnych káv. Ak vás prepadne hlad, U Mayera ponúkajú aj kompletné menu od miešaných vajec na raňajky, cez sendviče až po polievky a 11 druhov hlavných jedál.

FILM CAFÉ, Obchodná ulica

Síce mimo historického jadra, no o to atraktívnejšia je táto kaviareň určená nielen milovníkom filmu, ktorá svojich hostí láka už z ulice decentným modrým neónovým nápisom na fasáde domu. Steny vkusného a zároveň funkčného interiéru zdobia fotografie a plagáty filmových hrdinov. Prednosťou Film Café je aj vyhradený priestor pre nefajčiarov, ktorý v samostatnej miestnosti dostatočne chráni nepriateľov nikotínu od kúdolov dymu. V ponuke majú dvadsať druhov kávy a varená čokoláda.

ANTE PORTAS, Michalská ulica

Nedávno otvorená kaviareň pod Michalskou vežou láka hostí atraktívnym oranžovo-modrým interiérom s klenbovými múrmi. Ponuka kávy i nápojov je štandardná. Na zahryznutie ponúkajú drobné špeciality, no nepochopiteľne až po 18. hodine.

CAFÉ DIVAN, Panská ulica

Ďalší z čerstvo otvorených podnikov s vkusným interiérom, aj zariadením s originálmi obrazov na stenách. Rovnako neštandardné je aj sedenie pred kaviarňou. Daň za originalitu si však kaviareň vyberá na vyšších cenách. Okrem niektorej z viacerých druhov dobrej kávy si môžete objednať napríklad pohár chladeného sektu.

~ ~ ~
To je len niekoľko kaviarní, ktoré v poslednom čase pribudli v centre Bratislavy a rozhodne stoja za návštevu. Nespomínali sme už dobre známe a zabehané podniky, kde vás určite nesklamú. K takým patrí napríklad kaviareň v pasáži Poštovej banky medzi Gorkého a Laurinskou ulicou, ďalšia pasážová kaviareň Kredit o pár krokov ďalej, Cafe Roland na Hlavnom námestí, Café Montparnas na Panskej ulici.

Pre všetkých, ktorí sa chcú v ponuke bratislavských kaviarní a reštaurácií zorientovať lepšie, máme dobrý tip. Podrobnejšie informácie o vyše štyridsiatich podnikoch aj s ich hodnotením prináša najnovšie vydanie časopisu METROPOL, ktorý kúpite v novinových stánkoch.

(mil)
Páčil sa vám článok?